2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori hajók Pisaban

2003. február 13. 10:04

A ferde toronytól pár száz méterre található ókori kikötő (Portus Pisarum) közel húsz hajóroncsot őriz, amelyek feltehetőleg egy áradás során süllyedhettek el. A hullámsírban pihenő armada életkorát a i.e. 2. és a i.sz. 6. századra teszik a kutatók.

A többihez hasonlóan a 12 méter hosszú hadihajót is az évezredek során rárakódott iszapréteg óvta meg az enyészettől. A többi bárka feltehetőleg kereskedelmi céllal szelte a habokat, hiszen a roncsok között étel- és bortároló edényeket, ruhamaradványokat és egy oroszlán csontjait fedezték fel a kutatók. Az állatok királyának nagy valószínűség szerint egy ókori amfiteátrum porondján kellett mutogatnia irgalmatlan erejét.

A kutatásvezető Andrea Camili, az ókori hajózás enciklopédiájaként tekint a Pisaban feltárt leletekre. „Az ókori kalmárok ugyanolyan kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkeztek, mint a modernkori Mediterráneum. Bár az egykori városi kikötő csekély forgalmat bonyolított le, az itt talált leletek egy része észak-afrikai és Duna-melléki területekről érkezett.”- állítja Andrea Camili.

A most feltárt hadihajó megerősített hajóorra, alkalmas volt az ellenséges hadibárkák oldalainak meglékelésére is. A feltárás során a hajókat üveggyapottal borították be azon célból, hogy a kiemeléskor az értékes leletet ne érje sérülés. A hullámsírból kiemelve a roncsokat a pisai hajómúzeumban, a Museo delle Naviban fogják elhelyezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár