2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hellász aranya

2003. május 21. 11:59

A görög ékszerművességet bemutató kamarakiállítás voltaképpen a Görög Köztársaság ajándéka, hiszen ezek a külföldön csak nagyritkán látható művek most abból az alkalomból keltek útra, hogy jelenleg Görögország tölti be az EU elnöki tisztét (az anyagot előzőleg Prágában és Varsóban állították ki).

Korábban

Szép Heléna palotája?
Egészen biztos vagyok abban, hogy a Homérosz által megénekelt Menelaosz király palotáját találtam meg` - nyilatkozta Theodore Spyropoulos régész.
Görög kõkorszaki város
Az eddigi legnagyobb kõkorszaki település maradványait tárták fel az Égei-tenger térségében, a Kükládok második legnagyobb, legészakibb szigetén, Androsz-on.
Aki megtalálta Tróját
Heinrich Schliemann Trója megtalálásával végleg bevéste magát a történelem márványkönyvébe.

Alkalmi ékszerek az őskortól napjainkig

A főként aranyból készített, gyakran igazgyönggyel, drágakővel díszített ékszerek általában a mindenkori társadalmi elit világát jellemzik, így változatos történetük révén egyúttal ennek a világnak a képei rajzolódnak ki.

A tárlat elején néhány kiemelkedő darab (pl. a liliomokkal díszített arany nyakláncok és az áldozatot bemutató férfit ábrázoló aranygyűrű) a mintegy három és félezer évvel ezelőtt virágzott és Homérosz által megénekelt „aranylókincsű” Mükéné urait idézik. Az Észak-görögországi Sindosban és az euboiai Eretriában talált, csodálatosan kidolgozott aranyékszerek a görög-perzsa háborúk korában is virágzó mesterség tanúi.

Ugyancsak a fő látnivalók közé tartozik a Nagy Sándor halálát követő évtizedekben készült sedesi aranydiadéma, ami egy új korszak kezdetét jelzi és a poliszok mikrokozmosza után immáron óriásivá tágult hellén világ mindent magába olvasztó, de mégis változatos kultúráját tanúsítja. E kultúra hatása még századokkal később is jól látható a római császárkor ékszerein.

A Róma bukását követően felvirágzó középkori Bizánc ékszerein a gyökeres korszakváltás ellenére is jól látszik a korábbi hagyomány folytatódása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár