2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

JFK Monicája

2003. június 2. 12:30

Egy befejezetlen élet. Ez a címe annak a könyvnek, amelyben Robert Dallek, az eddig titkosított Kennedy-dokumentumok gondozója beszámol az elnök korábban nem ismert szexuális viszonyáról. A New York Daily News által beazonosított egykori Fehér Házbeli gyakornok, a ma hatvan esztendős Marion (Mimi) Fahnestock jelenleg Manhattanben él, és egy templom adminisztrátoraként dolgozik.

Korábban

Az elnök szeretője
Egy nő, aki összetörte egy másik asszony - Eleanor Roosevelt - szívét, egy nő, aki önzetlenül és odaadóan szolgálta egy nagyszerű ember boldogságát, Franklin Delano Rooseveltét.
Kennedy titka
John F. Kennedy orvosi iratainak első alapos tanulmányozása után kiderült, hogy az amerikai elnök több betegségben szenvedett, és sokkal több fájdalommal kellett nap mint nap megküzdenie, illetve jóval több gyógyszerrel élt, mint amit a nyilvánosság

A Fehér Ház gyakornoka

A hír nem érte sokkhatásként az amerikai közvéleményt, mivel a Kennedy-fivérekről mindig is tudták, hogy meglehetősen tágan értelmezik a házasság fogalmát. Bár J. F. Kennedytől eddig csak a Marylin Monroe-affér volt ismert, Dallek most megjelent könyvéből kiderül, hogy csillapíthatatlan szexuális étvágyát csak úgy tudták enyhíteni tanácsadói, hogy egy erre alkalmas gyakornok kislányt vettek fel a Fehér Házba.

Mimi, azaz Marion Fahnestock akkor 19 esztendős volt. Connecticut egyik elit internátusában tanult, amikor Jackie Kennedy egy alkalommal ellátogatott az iskolába. A First Lady kísérői között volt az a valaki, akinek a tanácsára – nem sokkal később – meghívták a fiatal lányt a Fehér Házba, hogy készítsen interjút az ország első asszonyával. Nos, az interjúból nem lett semmi, ellenben úgy intézték a dolgot, hogy véletlenül Kennedy elé kerüljön, aki persze azonnal lecsapott rá.

Ettől a pillanattól kezdve (1961) Kennedy nem ismert lehetetlent, ha találkozni akart Mimivel. Ha kellett, partikra kapott hivatalos meghívót, de nem volt ritka az sem, hogy a légierő gépe szállította a lányt a titkos légyottokra. Nem egy alkalommal le is buktak: amikor Kennedy a Bahamákon járt, Mimit találták az elnöki limuzin padlóján feküdve – nem sokkal aztán, hogy az ifjú elnök kiszállt onnan.

Mimi washingtoni pályafutása két nyári szemeszterre rúgott. Az 1961-ben történt első találkozás után ’62 és ’63 nyarán gyakornoki munkára felvették a Fehér Házba. Mivel semmihez nem értett, mindenki tisztában volt azzal, hogy csak egy dolgot lehet rábízni: az elnök hangulatának kezelését. Csupán néhány héttel a dallasi merénylet előtt tért vissza iskolájába.

Tanulmányai elvégzése után Mimi rövidesen férjhez ment, de azóta senkinek nem beszélt híres szeretőjéről. A már elvált, két gyermekes anya azonban nem sajnálja, hogy fény derült múltjára: „Boldog vagyok, hogy elmondhattam ezt a titkot két, már férjhez ment lányomnak. Negyven éve hordom ezt a terhet, amit végre most letehetek.” Kennedy elnök egykori szeretője most hatvan éves. Manhattanben él és egy Fifth Avenue-n álló templom adminisztrátoraként dolgozik. A történtekről viszont nem kíván nyilatkozni. Amikor Kennedyről kérdezik, azt mondja: „Azt hiszem, a világ pontosan tudja, milyen is volt ő valójában.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár