2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik a háborúban megsérült középkori írásokat

2003. szeptember 10. 11:06

Multispektrális fényképezéssel mentik a második világháborúban megsérült középkori kéziratok szövegét

Chartres középkori könyvtára a szövetségesek bombatámadásának esett áldozatul 1944 május 26-án. A mintegy 2000 középkori könyvből és pergamenből álló gyűjtemény, melynek egyes darabjai a 12. századból valók, nagyrésze megégett. Az eredetileg a földfelszín vizsgálatára kidolgozott űrfelvételek technológiáját a megsérült középkori kéziratok megmentésére használják.

A multispektrális képalkotással készülő űrfelvételek technológiája eddig többnyire az agrár szférában és a környezetvédelemben hasznosult. A Vezúv kitörésekor Herculaneumban megsérült iratok megfejtéséhez már használt multispekrális fényképezés azonban egyre többször szerepel különböző régészeti és a történeti kutatások eszköztárában is.

A középkori könyvtár romokban
A többsávos, multispektrális fényképező rendszerekben több, precízen összeépített, szűk áteresztőképességű szűrővel szerelt kamera szinkronban készíti a felvételeket. A többrétegű fényérzékeny filmre rögzített felvételek infravörös és ultraviola fény mellett válnak láthatóvá.

A Chartres-ban található legnagyobb középkori könyvtár lebombázásáról két történet is kering. Az egyik változat szerint egy brit gép német lövést kapott és zuhanás közben ejtette a bombát a könyvtárra. A másik változatban német pilóta lőtte ki bombáit Chartres felett.

megsérült középkori kézirat
A gyűjtemény kiemelkedő darabja volt a Heptateuchon ("Hétkötetes könyv") című 12. századi bölcseleti alapmű. Thierry of Chartres 1100-1150 körül élt platonista szerző az arab tudomány egyik meghonosítója Európában. Heptateuchon avagy a hét szabad művészet tankönyve tartalmazta Cicero retorikáját és Arisztotelész logikáját is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár