2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szemtől szemben a fáraóval

2004. április 5. 10:00

Spanyol egyiptológusok a régészet történetében először bukkantak olyan ábrázolásra, mely egy fáraót nem profilból, hanem szemből mutat. A fatáblára festett vázlatos portré a kutatók szerint 3500 éves.

Korábban

Tutankhamon vörösbort ivott
Egy új, spanyol kutatók által kifejlesztett eljárárással a legrébibb bormaradványokból is megállapítható, hogy vörös volt-e az egykori ital. A kutatók most Tutankhamon 1922-ben feltárt sírjából származó hordókon mutatták be eredményeiket.
Összeállhat VI. Ramszesz szarkofágja
Zahi Hawass, az egyiptomi régészeti tanács elnöke belentette be: jó néven venné, ha a British Museum visszaszolgáltatná VI. Ramszesz szarkofágjának arcrészét.
Fáraó-baseball
Fáraó-baseball? Meglepő és mulatságos - gondolhatnánk így első hallásra. Peter Piccione minden bizonnyal saját hallgatóit is meglepte ezzel az állításával, amikor bejelentette: Kr.e. XV. században III. Thotmesz baseballozott.
Egyiptom visszaköveteli régészeti leleteit
Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hatóság új vezetője harcot hirdetett az egykor, Egyiptom területén kiásott és külföldre vitt régészeti leletek azonnali visszaszállításáért.
Mumifikált oroszlán Egyiptomból
Noha ókori források szerint Egyiptomban szent állatként tisztelték az oroszlánokat, eddig nem akadtak a régészek mumifikált oroszlánra. Egy újabb lelet azonban bebizonyította, hogy az állatok királya az ókori egyiptomiak szent állata lehetett.

Szoborhoz készült vázlat
Egyedi fáraóábrázolásra bukkant a Jose Manuel Galan vezette spanyol kutatócsoport Egyiptom déli részén, egy luxori sírban. A leletet egy sír közelében, egy udvarban elásva találták meg. A 30 x 50 centis fatáblára festett kép azért érdekes, mert az egyiptológia történetében mindeddig nem bukkantak olyan ábrázolásra, mely egy fáraót szemből ábrázolt volna. Az ókori Egyiptom mesterei ugyanis kifejezőbbnek tartották a profilt, ezért mindig oldalról ábrázolták az uralkodókat, és általában az embereket.

Galan szerint az alkotás i. e. 1400 körül keletkezhetett. Véleménye szerint a portré III. Tutmozisz fáraót vagy édesanyját, Hatsepszutot ábrázolja. Az biztos, hogy a képen uralkodó látható, hiszen a személy - kinek mint látható, a neme nem ennyire bizonyos - a nemesznek nevezett palástot viseli, ez pedig a királyok kiváltsága volt. "Eddig még senki sem bukkant olyan képre, amelyen egy fáraót így ábrázolnak" - mondta a spanyol tudós a New Scientist tudományos folyóiratnak. Az ábrázolásmód azonban nem volt teljesen ismeretlen az ókori Egyiptomban, hiszen isteneket, mitológiai szereplőket és idegeneket szemből is lerajzoltak.

Galan azt gyanítja, hogy a rajz vagy egy művésznövendék vázlata lehetett, vagy előtanulmány volt egy komplett műhöz - esetleg szoborhoz. Marcel Maree, a British Museum egyiptológusa az utóbbi véleményt osztja. "Biztos vagyok benne, hogy a rajz egy szoborhoz készült vázlat volt" - nyilatkozta a régész a New Scientistnek. Maree szerint a táblán jól kivehető az a piros rácsozat, melynek segítsgével a síkban ábrázolt képet az alkotó könnyebben át tudja vinni a kőre, s amelyet ma is használnak a szobrászok. Maree az alkotás korának meghatározását is helyesenek tartja, s szintén úgy véli, hogy a kép III. Tutmozisz fáraót ábrázolja.

A letetet néhány hónap múlva a luxori múzeumban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár