2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranyhíd idézi a Balaton múltját

2009. március 3. 17:26 MTI

Aranyhíd címmel a Balaton történetét, élővilágát, a tó partján élő ember mindennapjait bemutató állandó kiállítás nyílik szeptemberben Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban - tájékoztatott Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

A tárlat többek között a tó fejlődéstörténetét, az ott élő emberek mindennapjait, a vízparti pihenés aktív és passzív lehetőségeit mutatja be. A kiállítás geológus, vízügyi mérnök, biológus, régész, történész, néprajzkutató és térinformatikus szakemberek együttműködésével valósul meg.

A keszthelyi múzeum korábbi állandó Balaton-kiállítását több mint két évtizeden keresztül egészen tavaly szeptember végég láthatta a közönség. A tó keletkezésének története, a balatoni halászat, az állat- és növényvilág megjelenítése része lesz a szeptemberben nyíló kiállításnak is, ugyanakkor nagyobb szerepet kap majd a fürdőkultúra és a balatoni hajózás története, interaktív elemek, animációs filmek, terepasztal, a balatoni halakat bemutató akvárium - mondta Manninger Jenő.

Az Aranyhíd kiállítás a múzeumépület több mint 700 négyzetméteres emeleti részén 11 teremben kerül kialakításra. A Balaton környékén talált régészeti leletekből az őskortól egészen a középkor végéig mutatnak be válogatást, és láthatóak lesznek a parton épült várak makettjei is.

A Zala Megyei Közgyűlés elnöke a költségekről azt mondta, hogy a megyei önkormányzat az elmúlt évben másfél millió forintot fordított a múzeum épületének állagmegóvására és a beázások miatt megrongálódott tetőszerkezet cseréjére. További 20 millió forinttal járultak hozzá a szeptemberben nyíló kiállítás megrendezéséhez. A fennmaradó 20 millió forintot az Alfa program, valamint a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert összegből biztosítják, de a teljes befejezéséhez újabb pályázati forrásokra lesz szükség.

A munkák során felújítják az emeleti termeket, kicserélik a villamossági hálózatot, a kiállítás őszi megnyitójára pedig befejeződik a biztonságtechnika korszerűsítése és a vizesblokk cseréje is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár