2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt Jézus?

2012. augusztus 15. 16:28

Jézusról tanácskozik nyilvánosan több mint húsz, hazai és külföldi neves tudós a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A háromnapos Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia mára Kelet-Európa legnagyobb biblikus konferenciává nőtte ki magát.

Idén 24. alkalommal rendezik meg jövő hét keddtől azt a háromnapos Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát, amely mára Kelet-Európa legnagyobb biblikus konferenciává nőtte ki magát - értesítette a Szeged24-et a tanácskozás igazgatója. Dr. Benyik György tájékoztatása szerint eddig több mint háromezren voltak kíváncsiak a seregszemlére, melynek előadásásaiból már 21 könyv jelent meg.

A konferencia igazgatója arról is beszámolt: tavaly a Vatikán egyik neves tudósáról, Joachim Gnilka professzorról - aki a szegedi konferencia hűséges támogatója - díjat neveztek el, amelyet olyan kutatónak adományoznak, aki a legtöbbet tette a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén ezt a díjat Farkasfalvy Dénes nyugalmazott apát (Dallas, USA) kapja. A tudós jelenleg XVI. Benedek pápa közeli munkatársa. A szegedi konferencián a hittudósok többek közt azt vizsgálják majd, hogy az újszövetségi iratokon belül hogyan fejlődik a Jézusba vetett hit, és milyen változásokon megy keresztül.

Az újszövetségi iratok és a bennük található üzenet történeti hitelét az elmúlt évszázadban számos kritika érte. Mára a Jézus életéről szóló vitairodalom szinte áttekinthetetlen méreteket öltött - tájékoztatott Dr. Benyik György.

Magyarországon hosszú időn át a legnagyobb visszhangot a XIX. századi újkatolikus mozgalom egyik vezető alakjának tartott Ernest Renan műve váltotta ki. A vallástörténész több kötetben dolgozta fel az ősegyház és a korai kereszténység történetét. Leghíresebb és legvitatottabb munkája a Jézus élete című műve, amely ötvözete a racionális bibliakritikának és a romantikus pátosznak. Az akkori katolikus egyház Renan Jézus-művét a hit elleni durva támadásnak és historicista modernkedésnek tartotta - írja a Szeged24.

Dr. Benyik György beszámolója szerint a XX. században hozott lényeges változást a zsidó Jézus életének kutatása, amelynek első reprezentatív alakja Joseph Klausner volt, aki a '20-as években megjelent könyvében cáfolta, hogy történetileg alaptalan mítosz terméke lenne Jézus alakja. A Názáreti erkölcsi tanítását értékelve pedig úgy tekintett rá, mint hiteles zsidó tanítóra, akinek az élete tragédiába torkollott. A leghíresebb zsidó Jézus-kutatók pedig Jézus zsidó identitását hangsúlyozzák és elfogadják őt mesternek, rabbinak, karizmatikus tanítónak, de nem Isten fiának és Messiásnak.

Ezt követően Robert Funk és John Dominic Crossan főleg a sajtónak megfogalmazott állításaikkal 1985-től a történeti Jézussal kapcsolatos vitás kérdéseket sok esetben vulgarizálták és sokakat sokkoló véleményeket is írtak - közölte a biblikus konferencia igazgatója.

Dr. Benyik György szerint ezek a szélsőséges vélemények az Újszövetség kulturális hátterének új típusú kutatására sarkalták a szakértőket. Ez a „harmadik szakasz vitában" öltött testet Észak-Amerikában, mely során Jézus személyét és tanítását más vallásalapítókkal vetették egybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár