2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadják a II. Szilveszterről készült freskósorozatot

2005. június 15. 10:05

Június 25-én adják át azt a 12 darabból álló felikép-sorozatot, amelyet Szinte Gábor képzőművész a franciaországi Saint Simon város temploma számára készített - erről a művész munkatérsa értesítette a MTI-t a művész munkatársa pénteken.

Szinte Gábor
A francia város másfél éve kérte fel a művészt, hogy a megye híres szülöttének, Gerbert d'Aurillac-nak, vagyis II. Szilveszter pápának az életútját képsorozaton örökítse meg. A 999 és 1003 között uralkodó első francia pápa életének fontosabb epizódjait a festő - a pápa halálának 1000. évfordulója alkalmából - tizenkét faliképen, mintegy 110 négyzetméteren festette meg. A műalkotásokat - köztük a II. Szilveszter által Szent Istvánnak adományozott Szent Korona képét - június 25-én ünnepélyes keretek között adják át - olvasható az Ágoston András által jegyzett közleményben.

A freskó szerű képek elkészítésében Szinte Gábor mellett Domonkos László festőművész, és Balázs Miklós mozaikművész vett részt. A többek között az esztergomi érsekséget is megalapító pápa életét bemutató sorozat anyagköltségéhez a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma és Szinte Gábor lakóhelye, a 17. kerület önkormányzata nyújtott támogatást; a művész a munkáért honoráriumot nem kért. Szinte Gábor műveit több mint hetven egyéni kiállításon mutatták már be Magyarországon és külföldön; alkotásai láthatók többi között a Magyar Nemzeti Galériában és magángyűjteményekben is.

A művész számos középületet díszített faintarziákkal (például a korábbi Nemzeti Színházat), kiemelkedő munkája a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban, illetve a Salgótarjánban a Karancs Szállóban látható színes üvegfal. Díszlettervezőként is jelentőset alkotott; Ádám Ottó, Várkonyi Zoltán és Kazimir Károly vezetésével 115 színházi műhöz tervezett díszleteket a Madách és a Vígszínházban. E terveit ma az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. Tizenhárom évig vezette e Képzőművészeti Főiskola díszlet- és jelmeztervező tanszékét, amelyet ő szervezett újjá 1978-ban, és egyetemi tanárként ad elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár