2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a Vatikánban a katekizmus rövidített változatát

2005. június 29. 10:32

Hivatalosan is bemutatták a katolikus hit új szerkesztésű kiskátéját kedden a vatikáni apostoli palota Kelemen-termében XVI. Benedek pápa jelenlétében.

Joseph Ratzinger még bíborosként, a Hittani Kongregáció vezetőjeként kapta a megbízást elődjétől, II. János Pál pápától, hogy az új katekizmus alapján szerkesszenek meg közérthető és könnyen megtanulható, kérdés-felelet formában kiskátét. XVI. Benedek pápának így most sorozatban jelennek meg még bíborosként írott művei, múlt héten Rómában Benedek Európája a kultúrák válságában című pápai művet mutatták be, most jött a kiskáté, s a német katolikus egyház is hamarosan közreadja a Ratzinger-beszédek gyűjteményét.

A katolikus egyház katekizmusának új kompendiuma (kiskáté, kérdés-felelet formában megfogalmazott kivonat) zöld kötésben jelenik meg olaszul. A katolikus katekizmus legutóbbi kiadása 1992. december 7-én jelent meg csaknem kilencszáz oldalon, s II. János Pál pápa 2003-ban e mű nyomán különbizottságot állított fel Joseph Ratzinger bíboros vezetésével, hogy az a katolikus dogmákat, a hit és erkölcsi normákat rövidebb, tömörebb kérdés-felelet formában fogalmazza meg és adja közre. Az olaszul 150 oldalt, 634 paragrafust kitevő katekizmus kivonatot Péter és Pál apostolok június 29-i ünnepén kezdik el terjeszteni.

A pápa a kiskáté bemutatóján mondott beszédében méltatta a művet, amelyet "nagy örömmel" mutatott be az egyháznak és az egész világnak, nem csak a hívőknek, hanem minden jó akaratú embernek. Hangsúlyozta, hogy a kompendium kiemelt eszköze a katolikus hit tudatosításának, hiszen röviden, közérthető formában adja tovább az 1992-es katolikus katekizmust, az élet időszerű problémáira válaszol hiteles módon. XVI. Benedek külön köszönetet mondott a szerkesztőknek munkájukért.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár