2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen Leonardo-vázlatra bukkantak

2005. július 4. 12:59

Leonardo egyik képe, a Sziklás Madonna felszíne alatt a kép eddig ismeretlen vázlatára bukkantak brit szakemberek.

A titokzatos Leonardo

Leonardo ujjlenyomatával jelölte képeit
Da Vinci utolsó munkája
Leonardo fedezte fel a műanyagot
Leonardo Da Vinci mamája rabszolga volt
Leonardo: ember a lepel mögött
Mona Lisa ötgyermekes családanya volt
Mona Lisa meggörbült
Leonardo da Vinci két változatban festette meg a Sziklás Madonnát 1483 és 1508 között. Az egyik a londoni National Gallery, a másik pedig a párizsi Louvre tulajdona.

A londoni képtárban látható alkotást nemrég infravörös letapogatóval pásztázva azt próbálták kideríteni, hogy Leonardo milyen technikával másolhatta le a korábban keletkezett - s jelenleg a Louvre-ban látható - Madonna-képet - mondta a BBC rádiónak Luke Syson kurátor. A letapogatás során két képvázlat körvonalait találtak meg. Az egyik - a várakozásoknak megfelelően - a Sziklás Madonna volt, a másik azonban ugyanannak a témának egy másik feldolgozása, amelyen az alakok az eredetitől eltérő pozícióban helyezkednek el a vásznon. Nyilvánvaló, hogy a művész valami újba akart belefogni, később azonban ezt nem folytatta.

A Sziklás Madonnának az utókorra maradt mindkét változata - a londoni és a párizsi egyaránt - Szűz Máriát egy barlangban ábrázolja térdepelve, a gyermek Jézussal és Szent Jánossal együtt. Az eddig rejtett vázlaton azonban a festő Szűz Máriát más testhelyzetben, a földre irányuló tekintettel, egyik kezét a melléhez szorítva, a másikat pedig - a képből mintegy kifelé törekedve - drámaian kinyújtva ábrázolja. A művészettörténészek szerint a magyarázat feltehetően a Sziklás Madonna keletkezésének körülményeiben rejlik.

Leonardo da Vinci 1483-ban kapott megbízást a kép megfestésére a milánói Szeplőtelen Fogantatás szerzetesrendtől. A művész a képet el is készítette, ám olyan magas árat kért a kész alkotásért, hogy végül nem tudott megegyezni a renddel, és a képet máshová adta el. (Ez a kép került később a Louvre-ba.)

Az átvilágított kép és az így előkerült vázlat



Néhány évvel később a szerzetesrend átgondolta a dolgot, és ismét megkereste da Vincit, arra kérve őt, hogy mégis fesse meg nekik a Sziklás Madonnát. Leonardo a második megbízatást elfogadta, de új művészi ötletekkel állt elő, más felfogásban vázolva fel a témát. A milánói szerzeteseknek azonban az új vázlat nem tetszett, és ragaszkodtak ahhoz, hogy annak a képnek a pontos mását kapják, amelyet Leonardo néhány évvel korábban egyszer már megfestett.

A művész teljesítette a kérést, és megfestette a kért másolatot, természetesen ugyanarra a vászonra, amelyre előző elképzeléseit is felvázolta. A kép el is készült, 1508-ban kiállították a rend kápolnájában, ma pedig a National Gallery tulajdona. A szerzetesrend által visszautasított izgalmas képtervvel pedig a művész sajnos soha többé nem foglalkozott - mondta Luke Syson.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár