2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

40 ezer éves lábnyomok Mexikóban

2005. július 7. 10:45

Brit tudósok 40 ezer évesre becsült emberi lábnyomokat találtak Mexikóban, ami alkalmasint azt jelenti, hogy az amerikai földrész sokkal korábban lakott volt, mint azt eddig feltételezték.

A lábnyomokra Cerro Toluquilla megkövesedett vulkáni hamujában bukkantak rá Mexikóvárostól délkeletre, Puebla közelében - közölte kedden Silvia Gonzales, a liverpooli és Matthew Bennett, a bournemouthi egyetem munkatársa.

Az első emberek a 13 és fél ezer évvel ezelőtti utolsó jégkorszak után jelentek meg Amerikában. A leginkább valószínű elmélet szerint az Ázsia és Alaszka között akkor még meglévő földsávon mentek át Amerikába, és gyorsan elszaporodtak az új kontinensen. Az elméletet azzal támasztják alá, hogy a földből kiásott kőtárgyak egyike sem régebbi 13 és fél ezer évesnél.



Gonzales szerint ez az elmélet immár nem tartható. Az amerikai kontinens őslakóinak előfutárai ugyanis feltehetőleg nem szárazföldön, hanem a tengeren átkelve jutottak el új hazájukba. Az a legvalószínűbb, hogy több betelepülési hullám volt, úgyhogy különböző időpontokban különféle embercsoportok érkeztek Amerikába.

A fosszilis lábnyomokat Gonzales elmondása szerint egy valamikori krátertó partján lévő, felhagyott kőbányában találták, és azért maradtak épen, mert időközben a víz szintje megemelkedett, s a talaj cement keménységűvé vált. A vízszint aztán megint csökkent, és a nyomok újból előbukkanhattak, amikor a kőfejtők ismét munkához láttak, és lehordták a legfelső hamuréteget - fejtegette a kutató. A lábnyomok pontos korát hamarosan nemzetközi tudóscsoport igyekszik majd meghatározni.

(Múlt-kor / MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár