2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mitterrand jóváhagyta a Greenpeace elleni 1985-ös merényletet

2005. július 13. 11:11

Több francia lap is beszámolt arról a dokumentumról, amely szerint a volt francia köztársasági elnök, Mitterrand is hozzájárulását adta a Greenpeace környezetvédő mozgalom hajója elleni, 1985. július 10-i merénylethez - írja a Népszabadság.

A mai napig nem megfelelően tisztázott eset nyomán Franciaországnak érezhetően megromlott a kapcsolata Új-Zélanddal és Ausztráliával, olyannyira, hogy ez napjainkig érezteti hatását a turistaforgalomban és a gazdasági kapcsolatokban. A most napvilágra került tények kapcsán Helen Clark új-zélandi kormányfő szomorúan állapította meg, hogy ez a terrorakció a francia legfelsőbb vezetés tudtával valósult meg - írja a Népszabadság.

Franciaország évtizedeken keresztül a Csendes-óceán térségében hajtotta végre nukleáris katonai kísérleteit, s azokat csak 1996-ban, Jacques Chirac elnöksége idején szüntették be. A Greenpeace környezetvédő mozgalom hajója ezen kísérletek megszüntetéséért próbált demonstrálni. Pierre Lacoste admirális a francia katonai hírszerzés (DGSE) számára készített 1986. áprilisi, és most a Le Monde-ban napvilágra került jelentéséből megtudhatjuk, Mitterrand elnök személyesen adott engedélyt neki, hogy végrehajtsák a Greenpeace hajójának "semlegesítését" az új-zélandi Auckland kikötőjében. A jelentés az első hivatalos beismerése annak, hogy magának a francia köztársasági elnöknek is köze volt a Rainbow Warrior elleni merénylethez.

A Greenpeace idén július 10-i megemlékezése Párizsban



Mint azt az admirális leírja, 1985. május 15-én fogadta őt Mitterrand elnök, akivel ismertette a korábban már kormányszinten megfogalmazott elképzeléseket. Előtte Charles Hernu akkori védelmi miniszterrel is volt az admirálisnak egy négyszemközti megbeszélése az ügyben, amelyen a miniszter úgy nyilatkozott Lacoste szerint, hogy "háborúra kényszerítenek minket, tehát hadban állunk, nem lehetnek megfontolásaink az eszközöket illetően". Érdekesség, hogy Lacoste admirális azt állítja, az akkori szocialista miniszterelnök, Laurent Fabius, aki jelenleg köztársasági elnöki álmokat dédelget, semmit nem tudott az ügyről, vele az admirális nem találkozott. Megfigyelők megjegyzik, hogy a védelmi miniszter lépéséről a miniszterelnöknek is tudnia kellett, vagy tudnia kellett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár