2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezüst kincseket találtak Pompejiben

2005. július 21. 10:00

A Vezúv kitörésekor egy menekülő lakos vitte magával azt az öt évvel ezelőtt megtalált ezüst étkészletet, amelyet végül vele együtt betemetett a vulkáni hamu és sár, ám most teljes pompájában mutatták be egy konferencián.

Olasz régészek hétfőn mutatták be a restaurált műremekeket, amelyeket i.sz. 79-ben menekülése közben sikertelenül próbált magával vinni egy pompeji-i lakos. A kézzel készült serlegeket, tálcákat és tálakat egy könnyű kosárba tette be a Vezúv kitörése elől menekülő tulajdonos. `Valószínűleg menteni próbálta magát és azt a 20 ezüst tárgyat` - mondta el Pompeji régészeti felügyelője, Pietro Giovanni Guzzo. `Ám a kitörés utolérte és megölte` - mesélte a régész egy Rómában tartott konferencián a restaurált tárgyak bemutatóját követően.



Egy Pompejihez közeli új autópálya építési munkálatai során 2000-ben bukkantak a kosárra, amelyet a benne menekített ezüsttárgyakkal együtt tökéletesen konzervált a vulkáni hamu és sár. A régészek ekkor óvatosan kiemelték a megkövesedettnek tűnő kosarat (amely leginkább egy földlabdára emlékeztetett), és röntgennel világították át, hogy megtudják mit tartalmaz. Az elmúlt öt év során gondosan restaurálták a négy kiló ezüst tárgy minden darabját. A menekített kincs négy kisebb tányérból, négy serlegből, négy nagyobb serlegből, egy tálcából, egy kanálból és két - kalapács kezű figurákat ábrázoló - vázából áll.

Rocco Buttiglione kulturális miniszter szerint a felfedezés az olasz múlt megismerésének egyik fontos kulcsa lehet, és egyben a közmunkák előtti megelőző régészeti feltárások fontosságára is példát mutathat Olaszországban.

Guzzo szerint `A lelet segíthet megérteni Pompejit, mert az nem csak a freskókról és a tragédiáról, hanem egyfajta életstílusról is szólt, amelyet a lelet alapján közelebbről is megismerhetünk`. Arra a kérdésre, hogy a készlet tulajdonosa megszökhetett-e volna a tragédia elől, ha nem próbálja menteni az ezüstöt, Guzzo szerint `nem tudjuk a választ. Pompejiben 2000 csapdába esett ember maradványait ismerjük, ám a város lakossága 10-15000 fő lehetett, így sokaknak sikerülhetett a menekülés`.



Pompei ma a világ egyik leglátogatottabb turisztikai helyszíne, ahol mostanáig négy étkészletet találtak a régészek: a legutolsó 75 évvel ezelőtt került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár