2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarországi hadi térképek a Hadtörténeti Múzeum kiállításán

2005. július 20. 15:01

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum július 21-én nyíló kiállításán bemutatásra kerülnek a magyarországi hadszínterek, ostromok, hadjáratok, várak térképi ábrázolásai, diszlokációs térképek, légifotók és katonai sorozattérképek.

Nagykáta 1782-ben -
részlet az I. katonai felmérés (1764-1785)
eredeti felvételi szelvényéből

2005. július 17-22 között kerül megrendezésre Budapesten a 21. Nemzetközi Kartográfiatörténeti Konferencia, amelyen mintegy 250 fő vesz részt több külföldi országból. A konferencia egyik témája a katonai térképészet története. Az ülésszakhoz kapcsolódik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum július 21-én nyíló kiállítása, ahol bemutatásra kerülnek a magyarországi hadszínterek, ostromok, hadjáratok, várak térképi ábrázolásai, diszlokációs térképek, légifotók, katonai sorozattérképek. A bemutatott térképek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Térképtárának gyűjteményéből valók, nagy részük eredeti, néhány közülük kéziratos, kisebb részük másolat. A legkorábbi térkép: Wolfgang Lazius "Magyarország dunántúli részének hadszíntere" c. térkép 1556-ból. Ezt követően több hadműveleti térképet láthatunk a török elleni visszafoglaló háborúk korából, köztük az ostromlott Budai várat és környékét 1686-ból.

Magyarország első részletes topográfiai felmérése, az I. katonai felmérés eredeti kéziratos szelvényei Bécsben találhatók a Hadilevéltár gyűjteményében, Magyarországon egyedül a Hadtörténeti Térképtár rendelkezik eredeti méretű másolatokkal. (A közelmúltban jelent meg az Arcanum kiadóval közösen az I. katonai felmérés Magyar Királyság területét ábrázoló 965 szelvénye, a hozzá tartozó országleírások anyagával, DVD-n.) Az I. katonai felmérést követően bemutatásra kerül a II. és III.  katonai felmérés is. A III. katonai felmérés 1:25.000 méretarányú kéziratos, színes szelvénye valódi kuriózum, egyetlen példánya a Térképtár gyűjteményében található. A felmérési szelvényeken túl a levezetett térképek is bemutatásra kerülnek, egy választott mintaterületen, amely Keszthely és környéke. Ezeken a térképeken több fajta térképi ábrázolás megfigyelhető, a Balaton, települések és a domborzat ábrázolása.

Az Oszták-Magyar Monarchia korából érdekes még az 1871-ből való "A Magyar Korona államterületének honvédségi felosztása" c. térkép, valamint a hajmáskéri lőtér részletes ábrázolása 1908-ból. Az I. világháború idejéből hadműveleti térképek, légifotók láthatók a keleti frontról. A két világháború között a magyar katonai térképészet által kiadott térképek közül bemutatásra kerülnek a felújított 1:25.000 és 1:75.000 méretarányú térkép, valamint a II. világháború idejéből a visszacsatolt területekre is elkészült 1:50.000 méretarányú térkép. Először kerül a nagyközönség elé a Honvéd Térképészeti Intézet által 1942-ben a Don folyó menti területekről készült topográfiai térkép. Saját korában kinyomtatásra már nem került, csak a munkarészei maradtak fenn a Térképtárban annak a több szelvényes, 1:50.000 méretarányú térképsorozatnak , amelynek a scsucsjei hídfőt ábrázoló szelvényét mutatják be a tárlaton.

A mintegy 40 térképet bemutató kiállítás 2005. július 21-én nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében és szeptember közepéig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár