2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül Báthory Erzsébet házasságáról

2005. július 25. 14:23

Minden idők legdrágább cseh-szlovák produkciójának forgatását kezdi meg 2005 novemberében Juraj Jakubisko szlovák rendező.

Bűnös vagy áldozat? 
Újabb források Báthory Erzsébetről

A Nádasdy Ferenc és Báthory Erzsébet házasságáról szóló romantikus thriller forgatókönyvét a 67 éves Jakubisko írta. A történet a két főszereplő fiatalkorában kezdődik, majd egy ugrással a 16. század végére kerülünk, ahol egy történelmi-politikai krimi bontakozik ki, a háttérben vallási kérdésekkel. "Nem csupán egy gyilkos története lesz a film, hanem egy védtelen özvegyé is a kegyetlen középkori Európában" - nyilatkozta a rendező.

A korabeli igazságszolgáltatás szerint a szolgálólányok kegyetlen kínzásával és megölésével vádolt "csejtei szörny", Báthory Erzsébet (1560-1614) grófnő haláláig saját várának egyetlen szobájában élt, amelyet soha el nem hagyhatott. Állítólag az ételt-italt is csak piciny ablakon adhatták be neki, és kizárólag lelkipásztorával érintkezhetett.

Báthory Erzsébet életét a magyar Atlantic Film évek óta szeretné megfilmesíteni, Mészáros Márta rendezésében. A 6 millió eurós koprodukcióhoz azonban hiányzik a magyar forrás, miután az MMK-pályázaton a terv nem kapott támogatást. Jakubisko filmje így valószínűleg meg fogja előzni az Atlantic produkcióját.

A szlovák rendezőhöz magyar részről a Berger József vezette Mythberg Films társult. Berger egyelőre úgy látja, hogy 10%-os részesedésre valószínűleg össze lehet gyűjteni a pénzeket - elsősorban az adókedvezmények révén és alapítványi forrásokból. A fontosabb szerepekre is magyar színészeket várnak. A stábtagok között szintén lesznek majd magyarok, az egyik kamera mögött is magyar operatőr fog ülni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár