2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit katolikusok weboldala A da Vinci-kód ellen

2005. július 26. 12:03

A szerző és a kétkedők

A készülő film plakátja
A könyv szerzője - akinek eddig 140 millió dollárt hozott ez a munka, és már írja soron következő szintén hasonló tematikájú regényét - egy múlt héten bemutatott dokumentumfilmben úgy nyilatkozik, hogy könyve maga az igazság: "Amikor elkezdtem a kutatást, nekem is kétségeim voltak, de annyit olvastam a szent vérről, a szent grálról és Mária Magdolnáról, hogy hívő lett belőlem". Brown szerint eredetileg nem szerepelt az Evangéliumokban, hogy Mária Magdolna prostituált lett volna: Nagy Szent Gergely pápa rendelte el 591-ben, hogy onnantól kezdve egy személyként kezeljék az ismeretlen múltú Magdolnát, és Lukács evangéliumának névtelen prostituáltját.

A szerző által folytatott kutatások eredményeit egyházi szakértők igyekeznek cáfolni. A Vatikán is megszólalt a dokumentumfilmben: XVI. Benedek pápa közeli munkatársa, Tarcisio Bertone bíboros szerint a könyv "szégyenteljes és megalapozatlan". "Meglep és aggaszt, hogy hányan hisznek ezeknek a hazugságoknak. Aláássa az emberek hitét, akik ezáltal könnyű prédává válnak". A bibliai források szakértője, Dr. Peter Flint szerint "Aki valamennyire ismeri az i.sz. első század történelmét, az láthatja, hogy a könyvnek már az alapanyaga is nevetséges."

könyvből készülő film forgatása is akadályokba ütközött: a skóciai Rosslyn kápolna ugyanis megtagadta a filmesektől, hogy a helyszínen forgassanak. A hiányzó jeleneteket ezért stúdióban rögzítik majd.

Mindez azonban korántsem riasztja el az olvasókat: A da Vinci-kód minden idők leggyorsabban és legnagyobb példányszámban elkelt felnőtt könyve lett, két év alatt összesen 44 nyelven 25 millió példányt vettek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár