2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Markolókkal tépték ki a fákat a Király fürdő melletti ásatáson

2005. augusztus 2. 11:21

Ingujjra vetkőzött férfiak és egy több generációból álló sorfal néz egymással farkasszemet a II. kerületi Király fürdő mellett, a Ganz utca 8. szám előtt. Közben egy markológép akácfamaradványokat emel ki a földből. - olvasható a Népszabadságban.

Magyarország, Budapest, 2005

Amint eltűnt az utolsó fa is az építési területről, a `kordont` alkotó munkások visszavonulnak a körbezárt részre, és dolgukhoz látnak, túrnak, fúrnak, ásnak. Aztán a másik sorfal is felbomlik.

- Kora reggel már a gépek zajára ébredtem - meséli egy idős asszony. - Gyanús volt, hogy alig hat óra után már munkához láttak. Kinéztem az ablakon, a lélegzetem is elállt: gépek tépték ki a fákat. Rögtön leszaladtam, és megkérdeztem, miért pusztítják el a növényeket. "Magának ehhez semmi köze" - kaptam válaszul.

- Körülbelül két hete kezdtek el dolgozni, anélkül, hogy szóltak volna a környékbelieknek - kapcsolódik a beszélgetésbe egy középkorú nő. - Pedig a házunkban a mosókonyha ázni kezdett, tehát gond van. Szóvá tettem ezt az önkormányzatnál, beszéltem a munkásokkal is, de senki sem hallgatott meg.

Ezek után a hölgy magánnyomozásba kezdett. Megtudta, hogy a terület magántulajdonban van, és a beruházónak, az Aptel Kft.-nek nincs építési engedélye. Ennek ellenére egy apartmanhotelt akar felhúzni.

- Azzal próbáltak lerázni bennünket, hogy itt csak régészeti ásatásokat fognak végezni, ezért a fákat nem vágják ki - mondja egy fiatal lány. - Most nem értjük, mi készül a szomszédunkban, hiszen eltüntették a növényeket, sőt, még a rönköket is igen gyorsan elszállították. Ezután az irtást végzők is úgy leléptek, mintha ciánoztak volna.

Egy-két órával ezelőtt ez egy fával borított terület volt - mutat a feltúrt ürességre. Bent a telepen, a tűző napsütésben kéttucatnyi férfi dolgozik, kint a zöldben, az árnyékban majdnem ennyien hűsölnek. Az építésvezető hollétéről hiába kérdezem őket, mintha meg sem hallanának. Faggatózásomra csak egy, a sziesztázó csapat mellett álló férfi válaszol. - Keressük meg együtt a főnököt - javasolja. - Közös képviselő vagyok a szomszédban, és felháborít, hogy a megkérdezésünk nélkül építkeznek, titokban.

Bemegyünk a telepre, már az első munkás megállít. - Építésvezető itt nincs, csak főnökök vannak. Többen is - magyarázza. Odaint egy fiatal lányt. A hölgy - még mielőtt megszólalnánk - közli, hogy minden engedély rendben van, szívesen meg is mutatja nekünk. Beinvitál egy iroda szerepét betöltő tákolmányba, és a kezünkbe ad néhány dokumentumot.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által jegyzett iratból megtudjuk, hogy az intézmény régészeti feltárás elvégzését engedélyezi. - Ha jók az információim, önök az ásatásra hivatkozva szállodát építenek - mondja a közös képviselő. - Nem tudom, csak egy beosztott vagyok - világosít fel a lány. Kapunk egy másik dokumentumot is, amely szerint: "A főváros II. kerületében, az ingatlanokon álló fák kivágásához - kivétel építési engedélyhez kötött tevékenységgel öszszefüggésben - nincs szükség önkormányzati engedélyre." - Akkor most mi lesz itt? - kérdezi újra a képviselő. A kezünkbe akad egy, a kerület által jegyzett irat, amiben felszólítják az építtetőt a munka leállítására, mivel a "földkiemelés építésiengedély-köteles". Természetesen szóvá tennénk a látottakat, de ekkor megjelenik egy fiatalember, és kitessékel bennünket. - Mit keresnek maguk itt? - förmed ránk. Válaszolnánk, de hirtelen a felszólítások és fenyegetések kereszttüzébe kerülünk. Milyen alapon jöttek be, miért olvassák a dokumentumokat, azonnal távozzanak, hívom a rendőrséget! - kiabálja. - Szabad a beosztását, esetleg a nevét - próbálkozunk két kérdéssel, miután mi bemutatkozunk. - Semmi közük, ez magánterület, azonnal távozzanak - üvölti.

Mi is nyomozásba kezdünk, megpróbáljuk kideríteni a beruházót, illetve építtetőt. Felfedezünk egy táblát, amin mindössze ez áll: Aptel Kft. Szerettük volna megkérdezni a vállalkozás vezetőjét, de a cégnyilvántartásban bejegyzett címhez - Törpe utca 8. - a T-Com tudakozója nem talált számot. A kft. az általuk megadott telephelyen, a Ganz utca 8-10. szám alatt szintén elérhetetlen.

Megkerestük a II. kerületi polgármesteri hivatalt is, ahol közölték a titkárságon, hogy a polgármester, a jegyző, valamint az építésügyi illetékes is nyaral, így senki sem tud nyilatkozni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár