2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre kel az ókori Róma az HBO új sorozatában

2005. augusztus 26. 12:00

A BBC és az HBO közös sorozata Julius Caesar világába kalauzolja a nézőket. Az ígéretek szerint a szappanoperai megvalósítás nem megy a történelmi hűség rovására.

A BBC legnagyobb vállalkozása a tengerentúlon

Az ókori Róma világa képregényben,
illetve
kirakósjátékban

Julius Caesar nyolc évig tartó galliai háborúskodás után, i.e. 52-ben tért haza Rómába csatában edzett hűséges légióival, hogy radikális társadalmi változtatásokat vigyen véghez. Az arisztokrácia megrémült a diktátori álmokat kergető hadvezértől és szándékaitól. Ekkor megfenyegették, hogy háborús bűnök miatt kivégzik, ha beteszi a lábát a városba: a helyzetet  csak a szenátus vezetője, és Caesar régi fegyvertársa, Pompeius oldhatta meg.

Az Egyesült Államokban vasárnap induló sorozat alaptörténete árulásokkal és cselszövésekkel vegyes történelmi krimi, hasonló az ABC csatorna által nyáron bemutatott Empire című hat részes minisorozathoz. Míg az utóbbi nyíltan manipulálta a tényeket, és egy hatásos csattanó kedvéért elferdítette a történetet, addig az ígéretek szerint ez a sorozat hű marad a történelmi események sorrendjéhez.

Az angol BBC és az amerikai HBO közötti exkluzív szerződés értelmében ez az eddigi legnagyobb BBC-vállalkozás a tengerentúlon. 2001-ben közös produkcióként készült el a Steven Spielberg által rendezett Ryan közlegény megmentése című film nyomdokán haladva a Band of Brothers - Az elit alakulat című, nálunk is vetített 10 részes sorozatot, amely hat Emmy-díjat tudhat magáénak. A költségek alapján máris ez lett minden idők legdrágább televíziós sorozata: a megvalósítására 100 millió dollárt költöttek. Mivel a készítők szeretnék, ha a gyártási költségek megtérülnének, valószínűleg több szériát is készítenek majd egészen Augustus hatalomra kerüléséig.

A sorozat időzítése kapcsán tudnivaló, hogy az HBO eddigi nagy húzónevei mostanára teljesen kimerültek: befejeződött a Szex és New York, és a Maffiózók is hamarosan véget ér, míg a például a Deadwood és A drót kevésbé sikeresek. Az új széria forgatókönyve mentőövként érkezett a csatorna számára a Conan a barbárt is jegyző John Milius-tól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár