2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titanic-múzeum épül Belfastban

2005. augusztus 26. 13:00

Belfast kikötőjében 100 millió fontos beruházás keretében egész negyedet alakítanának ki a Titanic emlékére, amelyet a város saját tragikus sorsú termékének tekint.

Titanic a Múlt-koron

Veszélyben a Titanic roncsa
A világ legdrágább menülapja
Helyszíni közvetítés a Titanicról
A legnagyobb Titanic-árverés
Háromdimenziós dokumentumfilm a Titanicról

A tervek szerint minden olyan épület különleges védettséget kap a leendő Titanic-negyedben, amely kapcsolatba hozható az óceánjáróval. A negyed összesen 1 hektárnyi terültet foglal majd el, központja pedig az a hajóépítő üzem lesz, ahol a Titanic és testvérei, a Britannic (mely eredetileg a Gigantic nevet viselte) és az Olympic készültek.

A látnivaló nem mentes a show-elemektől: a Thompson szárazdokkból kísértethajóként vetítik az első útjáról sikeresen hazatérő Titanicot a belfasti kikötő egére.

Belfast városának vezetője, Diane Dodds szerint a városi tanács döntése egyre közelebb van a megvalósításhoz. Elmondása szerint pozitívumként értékelhető, hogy a város végre elfoglalja megérdemelt szerepét a hajó történetében, s méltóképpen megemlékezhet a kor legnagyobb technikai vívmányáról, és annak az utókor számára tanulságos tragédiájáról.

A felmérés és a megvalósíthatósági jelentés már elkészült, és jelenleg a belfasti városi tanács turisztikai albizottsága tárgyalja a Titanic-negyed ügyét, melyet szeptember elsején a városi tanács elé is beterjesztenek. A tervet támogató Észak-Írországi Turisztikai Testület vezetője, Alan Clarke szerint: "Az elmúlt kilenc hónap során széleskörű konzultációs eljárás bizonyította be, hogy a tervet a város minden negyede támogatja, és a Titanicra épített látványpark ötlete komoly gazdasági, kulturális és rekonstrukciós lehetőséget jelent egész Észak-Írország számára".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár