2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pusztító hurrikán nem előzmény nélküli

2005. augusztus 31. 13:43

És Miami Beach csak az, ami nincs

1926: víz alatt a jövő

Az 1900-as Galveston hurrikánt mindmáig az Egyesült Államok egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként tartják nyilván: 6-12 ezer embert ölt meg.

Az 1920-as években több millió amerikai költözött Floridába, hogy a földterületekkel üzleteljen, és felépítse az ideális Amerikát. A telekárak egyre emelkedtek, ám a gyors virágzásnak a hurrikánok hamar véget vetettek. 1926. szeptemberében Miamin söpört végig egy szélvihar, ami több száz embert ölt meg, Miami Beach-et teljesen eltörölte, és a külvárosok teljesen víz alá kerültek. A túlélők nagy része vonatra szállt, és sosem tért vissza Miamiba. Két évvel később egy másik hurrikán érkezett Palm Beach-re, és több méter magas vízfallal csapott le a térségre, 2000 ember halálát okozva.

Az amerikai történelem legnagyobb hurrikánja

1943

1935. szeptember 2-án több száz munkanélküli első világháborús veteránt küldtek Florida Keys-be egy autópálya-építésre Miami és Key West között, ám itt éppen egy 322 km/órás sebességű hurrikán tombolta ki magát. A bejelentések ellenére sem evakuálták a térséget, s a munkások közül több mint 250-en vesztették életüket. Az eset a Nagy Depresszió évei alatt országszerte zavargásokhoz vezetett a munkákat koordináló hivatalnokok ellen. Összesen végül több mint 400 halálos áldozat volt.

1944. decemberében egy Csendes-óceáni tájfunnak majdnem sikerült az, amire a japánok soha nem voltak képesek. A hurrikán William Halsey admirális flottáját a Fülöp-szigeteknél érte, és három rombolót süllyesztett el rajta 800 tengerésszel.

Sokáig úgy tűnt, hogy a leggyorsabb amerikai hurrikán az 1961-es Nancy volt, amelynek sebességét 343 km/h-ra becsülték. Később a szélsebesség mérési eljárásaiban történt változások miatt kiderült, hogy az 1960-as évek adatai túl magasak. A legmagasabb szélsebességet - a későbbi adatok szerint - a Guam felett tomboló Pakak szupertornádó érte el óránkénti 380 km-es sebességével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár