2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílik az erdélyi holokausztról

2005. szeptember 1. 11:30

Észak-erdélyi Holokauszt Emlékmúzeumot tervez létrehozni egy romániai zsidó család és egy amerikai alapítvány a román kormány segítségével az erdélyi Szilágysomlyón, ahol egyelőre a helyi zsinagóga épületében időszakos kiállítást nyitnak.

Mihaela Gross, az egyik szilágysomlyói zsidó család sarja az MTI-nek elmondta, hogy ezelőtt egy évvel merült fel a helyi zsinagóga felújításának szükségessége, hiszen az ingatlan annyira lepusztult, hogy az összedőlés veszélye fenyegette. Mihaela Gross a New York-i székhelyű Jewish Architectural Heritage Foundation egyik képviselőjével vette fel a kapcsolatot, és kérte a segítséget az ingatlan felújításához. A kérés kedvező válaszra talált, hiszen az illető műépítész is az egyik szilágysági faluból származik. Az elmúlt egy év során az amerikai alapítvány és magánszemélyek pénzéből megerősítették a zsinagógát, megjavították a tetőszerkezetét, és most olyan állapotban található, hogy befogadhatja az időszakos kiállítást, amelyet szeptember 11-én terveznek megnyitni. Az ügyet a szilágysomlyói polgármesteri hivatal, valamint a Szilágy megyei önkormányzat és tanfelügyelőség is felkarolta.

Az időszakos kiállítás anyagát a Bukarestben már több - holokauszttal kapcsolatos - kiállítás szervezése kapcsán ismert Lya Benjamin és Hary Kuller történész házaspár gyűjtötte össze és rendszerezte. Mihaela Gross hangsúlyozta: a kiállítás anyaga nemcsak az észak-erdélyi holokausztot mutatja be, hanem a két világháború között Szilágysomlyón élő, jelentős létszámú zsidó közösség mindennapjait is feldolgozza majd, de rávilágít a Románia más területén lezajlott zsidóüldözésekre is. Az ötlet megálmodói azonban sokkal jelentősebb tervet gondoltak ki: a szilágysomlyói zsinagóga belsejének átalakítása után kulturális központot hoznának ott létre. Ez helyt adna az állandóan működő Észak-erdélyi Holokauszt Emlékmúzeumnak, a dokumentációs központnak, az ingatlan pedig egyúttal konferenciák szervezésére is alkalmas lenne.

Mihaela Gross szerint ez a terv azonban nem valósulhat meg a közeljövőben, mert az épület átalakításához nagyon részletes dokumentációt kell összeállítaniuk. Az ingatlan ugyanis nagyon értékes műemléknek számít, emellett a központ fenntartása is komolyabb pénzt igényel. A kezdeményezők azonban abban reménykednek, hogy elképzelésüket a román állam is támogatni fogja.

Szilágysomlyón egykor nagyon jelentős zsidó közösség élt, ez a település volt a szilágysági zsidóság központja. Ma Szilágy megyében ez az egyedüli zsinagóga, a közösségi élet azonban már nem létezik, hiszen - Mihaela Gross szerint - ma mindössze két vagy három zsidó család él a városban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár