2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a Michelangelo Dávidjához használt márvány lelőhelyét

2005. augusztus 31. 11:45

A három helyről vett minta alapján beazonosított márványtömb nem Carrarából, hanem a misegliai Fantiscritti kőbányából származik.

Nem olyan márványból faragták

Az állagmegőrzési céllal végzett elemzésre Firenzében, a szobor kiállítási helyén került sor. A három helyről vett minta alapján beazonosított márványtömb a kutatók szerint nem Carrarából, hanem a misegliai Fantiscritti kőbányából származik. Az eredmények cáfolják azt a tézist, miszerint a márvány Seravezzából, az Apuai-Alpokból érkezhetett, ahol Michelangelo éveken át dolgozott.

A mintavételezés egyik pontja Dávid bal lábának második ujja volt, amely még 1991-ben sérült meg egy vandál támadás során. A kutatók értékelése szerint Michelangelo közepes minőségű márvánnyal dolgozott, amely tele van mikroszkopikus méretű lyukakkal, ezért állapota is gyorsabban romlik.

Michelangelo 1501 és 1504 között dolgozott a Dávidon, ám az ötméteres márványtömböt már 40 évvel korábban kibányászták. A tömböt eredetileg Agostino di Duccio szobrász számára vésték ki, hogy kifaraghassa az egyik prófétát. A szobor a firenzei katedrális egyik támfalánál kapott volna helyet. Mindez csak terv maradt, mert Di Ducció nem látott munkához: a márványtömb legalább 10 évig megmunkálatlanul várta sorsát.

Antonia Rossellino szobrász szintén kinézte magának a márványtömböt, de végül félbehagyta a munkát. 1501-ben Michelangelo tett szert a tömbre, ígérete szerint úgy faragta ki a szobrot, hogy ahhoz nem használt más márványt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár