2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az amerikaiak fele nem hisz Darwinnak

2005. november 29. 11:30

Az Egyesült Államokban újult erővel tört ki a vita az élővilág evolúciós fejlődéstörténete és az isteni teremtés szószólói között.

Charles Darwin alapműve, A fajok eredete (1859) már születésekor hatalmas vihart kavart, s még megjelenése után hat évtizeddel, a XX. század első negyedének a végén is bírósági kereset tárgya lett a Tennessee állambeli Daytonban. Az úgynevezett majomper végén a bíró elmarasztalta azt a tanárt, aki Darwin törzsfejlődési és kiválasztódási elveit ismertette diákjaival - ennek dacára a tudomány hívei kerekedtek felül: Amerikában is egyre inkább elfogadottá vált az evolúció elmélete.

Európában ma már elenyésző kisebbséget alkot az angol tudós tanait kétségbe vonók vagy tagadók tábora. Az Egyesült Államokban az utóbbi években erősödött a Darwin tanait megkérdőjelezők hangja. A God's design (Isten alkotása) helyett az Intelligent design (intelligens tervezés) álláspontját vallják, vagyis hogy a természet és a világegyetem túlságosan összetett és bonyolult, semhogy magasabb rendű intelligencia nélkül jöhetett volna létre.

Alan Leshner, az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (AAAS) elnökségi tagja az Európai Unió II. Kutatási Konferenciáján Brüsszelben tartott előadásában rámutatott: az Egyesült Államokban oktató középiskolai tanárok 30 százalékára nehezedik nyomás a szülők részéről annak érdekében, hogy a tananyagból hagyják el a darwini evolúciót, és a helyére vegyék be az intelligens tervezés oktatását.

A seattle-i székhelyű Discovery Institute, az intelligens tervezés egyik fő támogatója szerint az evolúciós tanok mellett szükség van arra, hogy az ifjúság alternatív magyarázatot is kapjon a világ teremtésére, a földi élet kialakulására.

Egy friss fölmérés szerint az Egyesült Államokban a megkérdezettek fele nem hisz az evolúcióban. 2005 november közepén a kansasi polgárok egyesülete ezért Campaign to Defend the Constitution (Alkotmányvédő Kampány) néven 200 ezer dollár összértékű internetes projektet indított, mert szerintük a "szektás vallási nézetek ... hirdetői az alkotmány alapjait támadják" (Kansas volt az utolsó a szövetségi államok között, ahol a középiskolák tantervében és oktatási elvei között még nem szerepelt az intelligent design tanítása.) 

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár