2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvánosan mutatták be az 1956-os központi emlékművet

2005. november 24. 10:00

Nyilvánosan is bemutatták az 1956-os forradalom központi emlékmű-pályázat díjnyertes tervét, az I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installációt.

A kormány 600 millió forintot különített el a Felvonulási térre tervezett, egykori Sztálin-szobor helyén felépülő emlékműre, amelynek átadási határideje 2006. október 20. - mondta Zsigmond Attila, a beérkezett 79 pályaművet elbíráló zsűri elnöke a legjobb négy tervpályázat hétfői nyilvános bemutatóján.

Zsigmond Attila úgy fogalmazott, hogy nehezen döntöttek a nyertes I-Ypszilon munkája mellett, amely azonban az utolsó szavazásnál `egyértelmű fölénnyel` lett első. A zsűri elnöke, egyúttal a fővárosi közterületi emlékműveiért felelős Budapest Galéria igazgatója megjegyezte: ez az emlékmű `speciális` köztéri alkotás lesz.

A díjnyertes csoport tervezői, akik a kivitelezés "művezetői" is lesznek, bruttó ötmillió forintot kapnak pályaművükért - mondta a távirati irodának Papp Tamás építész, az I-Ypszilon Csoport tagja. A két építészből és két képzőművészből álló társaság egyedi felületötvözéssel, rozsdás vas- és rozsdamentes acéloszlopokból tervezte emlékművét.

A "halmozottan mérgezett területen" felépülő monumentummal a fiatal hősök "erejét, szervezettségét és magabiztosságát" akarták szimbolizálni - mondta Papp Tamás a Városliget mellett álló oszloprendszerről.

A 2006 változó 1,5-9 méter magasságú, 23-szor 23 centiméter keresztmetszetű vasoszlop tervének bemutatását heves szakmai vita követte. Az egyik felszólaló kifogásolta például, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékműve hasonlít majd az idén májusban átadott berlini holokauszt-emlékműre. Az amerikai építész, Peter Eisemann alkotása ugyanis mintegy 2700, váltakozó magasságú betonoszlopból áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár