2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A reformkor nagyjainak utódai Fóton találkoznak

2005. szeptember 2. 10:30

A Vörösmarty emlékév és a műemléktemplom felszentelésének 150 éves évfordulója alkalmából a reformkor nagyjainak leszármazottai adnak találkozót egymásnak szeptember 10-én, az előkészületeknél már csaknem százan jelezték részvételi szándékukat - közölte Simon Margit szerdán az MTI-vel.

A Pest megyében meghúzódó Fót mindig szerepet játszott a magyar történelem alakulásában, ám igazi jelentősége a 19. században növekedett meg, amikor a reformkor hírességei jártak gyakran ide - mondta a helyi művelődési ház igazgatója, a rendezvény szervezője. A táj szépsége, a vendégszerető Fáy présház írókat, művészeket, politikusokat vonzott ide, közöttük volt Vörösmarty Mihály, Barabás Miklós, Deák Ferenc, a Károlyi grófok. Pezsgő szellemi élet alakult itt ki, a jeles események közé tartozott, hogy az 1842. évi szüreten hangzott el először például Vörösmarty híres hazafias verse, a Fóti dal.

A régi nagy időkre emlékezve, a hagyományok felelevenítésére 2002-ben, Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére szervezték meg először a reformkor nagyjai ük- és dédunokáinak első találkozóját. A sikeren felbuzdulva folytatódik most a hagyományteremtő kezdeményezés, amelyre az elsőnél kétszer több résztvevőre számítanak. A jelentkezők között van például Kazinczy Ferenc, a híres nyelvújító Svédországban élő idős rokona, ide várják Amerikából az Ybl család leszármazottait, valamint Kossuth Lajos Vácról érkező oldalági rokonát.

Az esemény résztvevői nemcsak egymással, a település nevezetességeivel ismerkednek, hanem a reformkor étrendjét is végigkóstolják. A régi receptek között ott találni a nemrég egy ínyencség: a Deák-torta elkészítésének padlásról előkerült leírását, a dió-alapanyagú finomság lesz az ünnepi menü egyik fő attrakciója - utalt rá Simon Margit.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár