2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szoftver segíti a plágium-viták eldöntését

2005. szeptember 13. 12:00

Martin Luther Kingtől Ward Churchillig

Martin Luther King doktori munkájának körülbelül egyharmadát is mások munkáiból `kölcsönözte` állítják életrajzírói. Mások szövegét használta fel például a `Van egy álmom` című beszédében, szó szerint átvéve egyes mondatokat is.

Joseph Biden szenátor azért mondott le az 1988-as amerikai elnökválasztási indulásról, mert kiderült hogy a jogi egyetem egyik döntő vizsgáján társa dolgozatának másolatát adta le. Emellett a szenátor nem volt szégyenlős: kampányának több beszédét is a munkáspárti vezér Neil Kinnock és Robert F. Kennedy szenátor egykori szövegeinek szószerinti felolvasásával tartotta meg.

Stephen Ambrose történész többször is más szerzők műveiből kölcsönzött: volt, hogy egész fejezeteket vett át.

Churchill, Blair és Ambrose

A híres író, Alex Haley Gyökerek című könyvéhez - melyből később híres televíziós sorozat is készült - Harold Courlander The African című könyvéből kölcsönzött mondanivalót, aki beperelte őt, majd peren kívüli megegyezéssel a Gyökerek szerzőjének 650000 dollárjába került a másolás.

A New York Times riportere, Jayson Blair több cikkét másoktól vette át, míg más cikkeinek nagy része a valóság helyett csak a szerző gazdag fantáziájából táplálkozott. 2003. júniusában közös megegyezéssel távozott a laptól.

2003-ban az angol kormányzat az iraki háborúban való részvételi döntéshez a biztonsági helyzet megítélésében egy monterey-i diák középiskolai dolgozatát használta fel, azt a diák engedélye nélkül az internetről letöltve.

A filmek világa sem mentes a plágium-vitáktól: az 1922-es Nosferatu című film ugyanis Bram Stoker Drakulájának volt egy engedély nélküli feldolgozása, melyért a szerző özvegye be is perelte a film producereit, és a bíróság szigora ekkor nem kegyelmezett: a film kópiáinak teljes megsemmisítését rendelte el (úgyhogy ma csodaszámba megy, hogy a film fennmaradt). A tudományos-fantasztikus szerző Harlan Ellison illetve magyar kollégája Nemere István is plágium váddal illették James Cameron rendezőt a Terminátor című filmje kapcsán, melyet a vádak szerint az ő könyveikből készített.

Jelenleg az angolszász tudományos és kulturális életben a Ward Churchill-ügy borzolja a kedélyeket: a professzor ugyanis az amerikai kisebbségek védelmében folytatott tevékenységét használta fel arra, hogy megkérdőjelezze a szeptember 11-i események legalitását és annak mindent befolyásoló hatását. Az általa írt művekben a "nagy amerikai rasszizmus" miatti kifakadásnak minősíti az elnök és környezete által viselt háborúkat. Mivel az egyetemi katedrától eltiltani nem tudták, ezért plagiarizmus vádját akasztották a nyakába, és jelenleg is zajlik a ügy, melyben a liberális és a neo-konzervatív amerikai publicisták a plagiarizmus vádjának kifejtése alatt végre megmondhatják egymásnak kendőzetlen véleményüket is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár