2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmenekültek a bronzkori hajó utasai

2005. szeptember 12. 13:00

Baljós csillagok alatt hajózva

A személyzetre panasz nem lehetett: a szervező Tom Vesner és a két amerikai résztvevő profi tengeri navigátorok voltak, melléjük egy ausztrál tengerész is csatlakozott, illetve két ománi tengerész, egy olasz egyetem munkatársa, a párizsi tudományos akadémia egyik munkatársa, és egy indiai régész részvételével vágtak bele az utazás szervezésébe.

A kihajózás előtt két nappal azonban az Omán ősi nevét viselő hajó, azaz a Magan vezető tervezője és parancsnoka váratlanul külső segítséget kért a hajó útjának biztosítására. Szerinte ugyanis bár az időjárási előrejelzés kedvező, mindig előfordulhat, hogy egy nagyobb hullám felborítja a hajót. Emellett aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a hajó hamar átvizesedhet, így már korán újra kell majd kátrányozni. "Bár a hajó jónak tűnik, ám még tökéletesen kipróbálatlan" - nyilatkozta. "Azt például egyáltalán nem tudjuk, hogy mi történhet, ha kifutunk vele az Indiai-óceán nagy vizeire".

A nádhajót az ománi szultanátus cirkálói és az indiai haditengerészet naszádjai kísérték, aminek az utazók nagy hasznát is vették, ugyanis az indulás után alig 11 kilométerrel a hajót "ismeretlen baleset" érte, és elkezdte magába szívni a vizet - mondta el az esetről B.K. Garg százados, az indiai haditengerészet képviselője a sajtónak. A szultanátus hajói azonban épségben kimentettek mindenkit a vízből, és visszaszállították őket Ománba. A baleset okáról még nem adtak ki hivatalos közleményt. "Az utazást mindenesetre egy időre felfüggesztettük" mondta Garg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár