2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alapítvány a XX. század európai történelmének feldolgozására

2005. szeptember 14. 15:00

Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia részvételével Varsóban létrehozták az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózat elnevezésű alapítványt, amelynek célja a XX. század európai történelmének feldolgozását szolgáló programok összehangolása.

Az alapítvány kutatói még szeptemberben megtartják első munkatalálkozójukat - jelentette be pénteken Varsóban az alapítvány felügyelőtanácsának elnöke, Andrzej Przewoznik. A szerdán létrehozott alapítvány cégbírósági bejegyzése a napokban várható. Przewoznik hozzátette, hogy az alapítvány nyitott minden olyan állam előtt, amely részt akar venni munkájában. Christina Weiss német kulturális államminiszter, a varsói székhelyű kutatóhálózat ötletgazdája, nagy sikernek és a megbékélés útjának nevezte az alapítvány létrejöttét.

A kutatóhálózat első vállalkozásai az elűzések és kényszerkitelepítések áldozatainak történetére összpontosítanak, de az elképzelések között szerepel egy átfogó lexikon is, amely a XX. század kezdetén megindult elűzésektől egészen a század végén végrehajtott etnikai tisztogatásokig terjedő történéseket dokumentálná - mondta Matthias Weber, a kelet-európai németek történetével és kultúrájával foglalkozó német kutatóintézet professzora.  Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózat Aleksander Kwasniewski lengyel államfő és Johannes Rau akkori német elnök 2004 tavaszán tett `gdanski nyilatkozatának` eredménye, és tulajdonképpen a Berlinben létrehozandó `kiűzetések elleni központ` ellenprojektje, amelynek megalapítását a kelet-európai országokból a II. világháború után kitelepített szudétanémet szervezetek kezdeményeztek. Elképzelésük éles tiltakozásokat, bírálatokat és vitákat váltott ki nemcsak Németországban, de az érintett kelet-európai országokban is, különösen Lengyelországban és Csehországban.

Az első közös program egy tudományos konferencia és vándorkiállítás lesz `a kényszermigrációról európai összefüggésben` - közölte Przewoznik, hangsúlyozva, hogy a kitelepítések témája csak egyike a XX. század számos problémájának, amelyet az alapítvány fel akar dolgozni. Az alapítvány létrehozását és programját `különösen nehéz vállalkozásnak` nevezte a közreműködő országok sokrétű várakozásai és erős érzelmei miatt. `Azt szeretnénk, ha egy igazi európai vita alakulna ki` a témában - hangoztatta az alapítványi tanács elnöke.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár