2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálandó remekművekből nyílt kiállítás a Szépművészetiben

2005. szeptember 15. 14:55

Rendhagyó kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban: adományokból restaurált és még ezután restaurálandó remekműveket mutatnak meg a nagyérdeműnek. E mellett az évszak műtárgyaként ősszel három Dél-Arábiából származó szobrot állítanak ki a Szépművészeti Múzeumban szeptemberben.

Restaurált festmények

Rendhagyó kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban: adományokból restaurált és még ezután restaurálandó remekműveket mutatnak meg a nagyérdeműnek. A tárlattal a Szépművészeti Múzeum Baráti Köre fennállásának tízéves évfordulóját ünneplik meg. A jubiláns szervezetet az intézmény alkalmazottai és a Nemzetközi Jótékonysági Hölgyklub (IWC) tagjai hozták létre 1995-ben, s az elmúlt években rendezvényein több mint százezer érdeklődő vett részt. Célja a neves múzeum értékeinek megőrzése és népszerűsítése, s ennek megvalósítását anyagilag vagy személyesen segíti a baráti kör 200 egyéni tagja és 35 vállalati támogatója.

Igazi sikertörténet számít a restaurálási projekt, hiszen az elmúlt hat év során adományokból több mint 20 millió forint gyűlt össze, s így 22 festményt felújítására nyílt lehetőség. A Márványcsarnokban rendezett tárlaton ezek közül egy tucat remekművet állítanak ki. Látható lesz többek között Canaletto (1697-1768) Antonius és Faustina temploma Rómában és Piazza del Campidoglio című két festménye, Dirck Hals (1591-1656) Vidám kerti társaság című képe, amelyen a restaurálást követően ismét `életre keltek` az arcok és színpompás kelmék, vagy Jan Lievens - a fiatal Rembrandt pályatársa - Fiatal lány feje című alkotása, amelyet egyébként sokáig Rembrandtnak tulajdonították. (A restaurált festmények közül további tíz a múzeum különböző gyűjteményeiben látható, külön felirattal megjelölve.)

A Márványcsarnokban három olyan festményt is bemutatnak, amelyek rendbehozatalára szponzorokat keres az intézmény. Az egyik - Leonardo da Vinci műhelyéből származó Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal című festmény, amelynek restaurálási költségét 3,4 millió forintra becsülik, s a munkálatok nyolc hónapot vennének igénybe. A kép állapota miatt még soha nem szerepelt kiállításon, ám amennyiben restaurálják, Rafaello Esterházy Madonnájával kerülhet egy terembe, hogy elfoglalhassa méltó helyét a múzeum állandó kiállításában. A másik José Antolínez (1635-1675) spanyol festő Limai Szent Róza a Madonna előtt című festménye, amelyet 150 éve nem restauráltak, így többrétegű, megsötétedett lakkréteg takarja a vászon valódi színeit és értékeit. A képet 1 millió forintért 3-4 hónap alatt újjá lehetne varázsolni. A harmadik restaurálásra váró vászon Pauwel de Vos (1596-1678) Vadkant üldöző kutyák című remekműve, amelyre szintén 1 millió forintot kellene fordítani.

A régi képtár óriási raktárában több ezer festmény található, s köztük olyanok is, amelyeket megvételük óta még soha nem állították ki - mondta az MTI-nek Csordás Izabella, a Szépművészeti Múzeum Baráti Körének az ügyvezető koordinátora. Szavai szerint sok esetben ez a képek állapotával magyarázható. Példaként Samuel van Hoogstraten (1627-1678) Családi arckép című festményét említette, amely 110 évig volt a múzeum raktárában, míg a holland nagykövetség anyagi támogatásával most meg nem újult.  A restaurálásra kiszemelt képek kiválasztásánál szempont volt az is, hogy hol lehet a műalkotásokat elhelyezni, továbbá az, hogy mennyire rossz valamelyik festmény állapota. Általában egy-egy kép restaurálási költségei néhány százezertől öt-hat millió forintig terjednek.

Az ideiglenes kiállítás szeptember 13.- október 3. között látogatható a Szépművészeti Múzeum Márványcsarnokában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár