2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iraki háború nyomában

2005. szeptember 14. 15:58

Az egyik legtekintélyesebb brit hadtörténész az előzmények bemutatásával teszi érthetővé a háború történéseit.

John Keegan - akitől legutóbb A második világháború és a Tengeri hadviselés története jelent meg magyarul - 1960 és 1985 között a sandhursti katonai akadémián oktatott, s jelenleg a Daily Telegraph katonai szakértője. Az iraki háborúról szóló munkáját a koalíciós erők főparancsnokával, Tommy Franks tábornokkal és Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel készített interjúk teszik páratlanná. A levéltári titkosítás alól feloldott dokumentumok "kifaggatása" révén pedig a hadművelet legapróbb mozzanatait sikerült feltárnia.

A nagyívű történeti okfejtés a mezopotámiai civilizációtól Szaddám Husszein hatalomátvételéig terjed. Az első iraki háború kirobbanásának körülményei kapcsán bepillantást nyerhetünk az olajkitermelés jövőjéről szóló amerikai belpolitikai vita részleteibe is.

Szövetséges tábornokok értékelése árnyalja az amerikai és angol haderő összetételéről, harci teljesítményéről, stratégiájáról szóló történetírói elbeszélést. A hadjárat bemutatása során a brit kontingens Bászra környéki, valamint az amerikai haderő Bagdad területén zajló előrenyomulása kap hangsúlyt. A sikertényezők számbavétele a brit csapatok helyismeretének és történelmi tapasztalatának, valamint az amerikaiak páncélos manőverező képességének, szervezettségének értékelésével zárul.

Keegan alaposan kielemzi a háborút megelőző és azóta sokat vitatott hírszerzés módszereit is, ám olvasójának összességében mégis csalódást okozhat. A szakmunka egyik nyilvánvaló gyenge pontja az, hogy a szerző mintegy eleve elrendeltnek, feltétlen jogszerűnek tekinti a támadást, szót sem ejtve a tömegpusztító fegyverek meg nem találásáról, a haditerv nyilvánvaló hiányosságairól a rendezés kapcsán - vagyis mindarról, ami miatt már Kissinger is Vietnámhoz méri a konfliktust.


John Keegan: Az iraki háború. Fordította: Molnár György
Terjedelem: 388 oldal,
Ára: 2800 Ft
ISBN 963 07 7690 1

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár