2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrakezdik az athéni Akropolisz restaurálását

2005. október 6. 10:36

30 év után újraindul az egyedülálló ókori romok restaurálása, melynek során 230 görög tudományos és technikai szakértő veti majd latba minden tudását.

A munkálatokat 1975-ben az akkori miniszterelnök, Konsztantin Karamanlisz miniszterelnök rendelte el, melynek koordinálását a Bizottság az Akropolisz Emlékműveinek Megőrzésére (ESMA) végezte, melyet 2000-ben váltott fel a független Akropoliszi Emlékművek Megőrzési Szolgálata (YSMA) elődje anyagi csődje miatt.

1984 és 1999 között azonban az elégtelen finanszírozás miatt a munkák nagyon lelassultak, ám annak minősége a szakértők szerint továbbra is megfelelő volt. Bár sokat beszéltek a háttérben folyó pénzügyi csatározásokról, ám ez nem ment a minőség rovására. Emiatt a kormányzat kiengedte kezéből az épületegyüttes felújításának egyedüli finanszírozását, melyet azóta a nonprofit Akropoliszi Emlékművek Megőrzési Szolgálata végez, akik azonban nemrég jelentették be, hogy szponzorokat is bevonnának a további munkálatokba.

Az elmúlt négy év során 1000 darab, összesen 2,315 tonna súlyú építészeti elemet tisztítottak meg, és építettek vissza, illetve faragtak újra a szakemberek. Több mint ezer ősi faragványt és több más kisebbet is újra visszatették eredeti helyükre, és nagyjából 700 márványelemet alkottak újra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár