2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszavazás dönthet Lenin holttestéről

2005. november 4. 10:30

Az orosz parlament felsőházának elnöke vasárnap állást foglalt Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott holttestének eltemetése ellen.

Lenin szobra visszatérhet Berlinbe
135 éve született Lenin
Lenin kőszobra turnézik
Lenin, a vérbajos
A polgármester hangsúlyozta, hogy nincs eleve ellenére az ötlet, már csak azért sem, mert a szovjet állam alapítója maga is azt akarta, hogy halála után eltemessék. Most azonban, amikor az országnak ezer más problémája van, "nem időszerű" a kérdés felvetése.

Néhány nappal korábban Georgij Poltavcsenko, az államfő egy bizalmas munkatársa állt elő azzal, hogy el kellene távolítani Lenin bebalzsamozott holttestét a Vörös téren lévő mauzóleumból, és el kellene temetni a többi bolsevik vezető mellé. Poltavcsenko hangsúlyozta, hogy magánvéleményét fejti ki, nem az elnök környezetének szószólójaként foglal állást az ügyben.

Putyin utoljára 2001-ben nyilatkozott e kérdésről, ellenezve a holttest eltávolítását a mauzóleumból. Úgy vélekedett, hogy hiba lenne fölöslegesen felkorbácsolni a szenvedélyeket az orosz társadalom egyes rétegeiben, s megbontani ezzel a lépéssel a társadalom békéjét.

Elődje, Borisz Jelcin viszont nagyon is szorgalmazta e lépést. Megvalósítani mégsem tudta az elképzelést, mert a kommunista párt és más politikai, társadalmi szervezetek erőteljes ellenállása lehetetlenné tette azt. Kevéssel elhunyta előtt Lenin azt kérte környezetétől, hogy Szentpéterváron temessék el.

"A holtakat el kell temetni a keresztények, zsidók és muszlimok szerint egyaránt" - mondta a moszkvai ortodox patriarkátus külügyeivel foglalkozó Kirill metropolita. Kirill nyilatkozata egyháza álláspontjának puhulására utalhat. II. Alekszij moszkvai pátriárka 1997-ben még ellenzett egy népszavazást Lenin testének sorsáról. Igaz, ő is azzal érvelt, hogy az orosz társadalom még kínlódik szovjet múltjának feldolgozásával.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár