2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A péceli kastély rézmetszett falainál

2005. október 3. 16:54

A Szép Magyarország magazin legújabb számával a péceli Ráday-kastély rézmetszett falaihoz, szegedi sétákra, a Felső Tisza-vidék református templomaihoz, a Tisza-tavi Vizisétány és Tanösvényhez látogathatunk el, illetve a 300 éve ülésezett országgyülés nyomán Szécsénybe is elutazhatunk.

Ízelítő a tartalomból:

Rézmetszett falak - a péceli Ráday-kastély: Az egyik legszebb barokk kori kastélyunk a fővároshoz közeli Pécelen látható. Építtetője, a külső és belső kialakításra is kiemelkedő figyelmet fordító Ráday Gedeon, görög istenekkel üzent az utókornak. A kastély dísztermének -ebédlőpalotájának- a falait rézmetszeteket utánzó, különleges hangulató fekete-fehér képek díszítik.

Szegedi séták: Szeretem Szeged mediterrán hangulatát, diákoktól pezsgő éjszakai életét, nagyvárosi és mégis emberléptékű hangulatát. És nagyon irigylem a szegedieket a szépen felújított belvárosért, a Kárász utcáért és a Klauzál térért, és azért, hogy itt minden ház szép. Méltán érdemelte ki az Európa Nostra bizottság elismerését a szegedi Kárász utca és Klauzál tér felújítása.

A Felső Tisza-vidék református templomai
: Sok tájról tartják úgy, hogy jókedvében teremtett az Isten. Közéjük sorolható a mi kis festett fakazettás mennyezetű Loire-völgyünk, a Felső-Tisza vidék is, ahol bizony úgy sorakoznak a szebbnél szebb református templomok, mint a kastélyok a Loire-völgyébe. Meg kell valljam, én boldog vagyok, hogy nekünk ezek az egyszerre erőt sugárzó, mégis törékeny szépségű, csodálatos kincsek jutottak, mint az ezer tornyos paloták.

Tálaló: A fertőrákosi Ráspi étteremről nehéz mesélni, mert nincsenek szavaim az ott átélhető élményekre. Hogy igazi csodáról van szó, azt az bizonyítja a legjobban, hogy elmesélni nem, csak átélni lehet. A Ráspiban szó szerint kézműves munkát folytatnak: maguk termesztenek és állítanak elő mindent, amit csak lehet.

Golf-a tiltott sport: Magyarországon keveset tudunk a golfról, de ez érthető, hiszen évtizedekig tiltott sport volt nálunk, generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerhették meg valós értékeit. Nincs még egy sport, amelyre ilyen sok előítélettel, téves előítélettel gondolnánk, úgy hogy valójában meg sem próbáltuk. Igen, a legfontosabb az, hogy próbálják ki a golfot, csak azután mondjanak véleményt.

300 éve ülésezett az országgyülés Szécsényben: Szécsény városa megszépült az évfordulóra, felújították a kastélyt, a belvárost. A város ünnepségekkel, a parlament kihelyezett üléssel, míg a ferences kolostor ünnepi kiállítással emlékezik meg arról, hogy 300 éve, 1705 szeptemberében II. Rákóczi Ferenc vezetésével Szécsényben ülésezett az országgyűlés.

Nézze meg a magazin ízelítőjét! (pdf)

www.szepmagyarorszag.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár