2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincolnról, komplett hülyéknek

2005. október 18. 10:00

Lincoln életművét végtelenül leegyszerűsített formában tálalja a `Komplett idióták útikalauza Lincoln örökségéhez` című munka.

140 éve gyilkolták meg Lincolnt
Lincoln biszexuális volt?
Megmentik Lincoln hangját
Lincoln verse öngyilkosságáról
A Lincoln-gyilkosság utóélete
Pamela Oldham 332 oldalas Abraham Lincoln életrajzáról szóló munkáját felhasználóbarát kiszerelése miatt kapta fel az amerikai sajtó. A rabszolgaság elleni harc éllovasaként ismert Lincoln életművét rövid felsorolásokat tartalmazó fejezetekben kelti életre a szerző, amelyben felöleli mind a fiatalság éveit, a rabszolgaság elleni küzdelem korszakát, s betekintést nyújt az egyetem-alapítások időszakába is.

Az amerikai lapok által dorgált írónő elismeri: az "idióta-kalauz" ötlete tényleg furcsának tűnhet egy ilyen nagy formátumú személyiség esetében, de érzése szerint, mindez mégis jogos célt szolgál. A fejezetek az adott életszakasz rövid ismertetőjével kezdődnek, s a törzsszöveg - amely a "Legkevesebb, amit tudnod kell" címre hallgat - után következő összefoglalás újra áttekinti az addig olvasottakat.

A "Lincoln zsargon" elnevezésű részben "ékesszólás", "habeas corpus" és egyéb - történelmet ismerők számára evidens - terminusok kaptak helyet. További fejezetek tárgyalják az elnökkel kapcsolatos mítoszokat és tévhiteket.

Az írásmű vegyes reakciókra késztette Kim Bauert, az illinoisi Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár és Múzeum történelmi gyűjteményének kurátorát. Mint mondja, "a könyv voltaképpen jó kiindulási alap. A probléma csupán az, hogy vélhetően a legtöbb olvasó számára az utolsó állomást jelenti majd a Lincoln életmű megismerésében".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár