2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halottak napja: emlékezők a forradalomban

2005. november 2. 15:06

Temetővé váltak a közparkok 1956 forradalmas őszén, Budapesten: korabeli fotók megörökítik a belvárosi parkok kis fakeresztjeit. A pesti forradalom halottaira emlékeztek a kolozsvári Házsongárdi temetőben a Bolyai Egyetem diákjai is 1956. november 1-jén a szekuritatésok fényképezőgépeinek kattogása közepette - számol be róla a Magyar Nemzet.

Mint az ostrom idején: hevenyészett parcellákba, a közparkok földjébe, néhol az utak mellé is temették sebtében 1956 halottait a pesti utcákon. Vihar előtti csend honolt a városban mindenszentek napján és november 2-án, a halottak napján is. A korabeli fotók megörökítik a belvárosi parkok kis fakeresztjeit: sokukra csak egy `n.n.` került, jelezve, hogy a harcban álló városban nem volt lehetőség az elesett felkelő, vagy lelőtt járókelő azonosítására. Az arra járók virágokat helyeztek a sírokra.

1956. november elsején, mindenszentek napján, a Házsongárdi Temetőben gyülekeztek azok a bolyais diákok, akik nem értesültek Bányai László rektor előző napi, szigorú tiltásáról. Az egyetem egyik tanára, Dávid Gyula sem tudott a gyűlésről, így csoportjával kivonult a temetőbe. A magyar irodalom és szellemi élet nagyjai - Jósika Miklós, Brassai Sámuel, Bölöni Farkas Sándor, Apáczai Csere János és felesége, Aletta van der Maet, Dsida Jenõ, Kriza János, Reményik Sándor - sírján elhelyezték a kegyelet virágait és égő gyertyáit. Reményik Sándor sírjánál Bartis Ferenc első éves magyar szakos hallgató egy alkalmi versét mondta el, majd elszavalta az Eredj, ha tudsz című Reményik-verset. A magyar forradalommal való együttérzés jeleként nagyon sok egyetemi hallgató a kabáthajtókára nemzeti színű kokárdát és gyászszalagot tűzött ki. A visszaemlékezések szerint a himnuszt is elénekelték - emlékszik Tófalvi.

A szekuritáté és a belügy emberei ott vizslattak, fényképeztek a megemlékezők és gyászolók között. A fényképek alapján az azonosítás már gyerekjáték volt. A meghurcoltatástól csak azok menekültek meg, akik éppen a Házsongárdi temető felsőbb részén tartózkodtak, őket nem fényképezték le.

A Bolyai Tudományegyetemmel kapcsolatban a magyarországi forradalom leverését követően két nagyobb pert indított a hatalom: az egyik a diákszövetség programjának kidolgozóinak pere volt, a másik a Házsongárdi temető meglátogatása 1956 novemberében. Az egyetemen 1956-ban létrehozott, legális diákszövetség programjának kidolgozóit 1956 novemberében tartóztatták le, közülük Várhegyi Istvánt tették meg elsőrendű vádlottnak. A perben elítélték még Nagy Benedeket, Kocka Györgyöt és Kelemen Kálmánt.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár