2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

40 éve sújtotta Amerikát történelme legnagyobb áramszünete

2005. november 9. 14:00

40 éve az Egyesült Államok hét északkeleti államában 30 millió ember töltötte gyertyafény mellett az estét. Ennek alkalmából a legnagyobb amerikai áramkimaradások történetét tekintjük át.

Ha beköszönt a sötétség: káosz és zavargások

1965

1965. november 9
-én New Yorkban helyi idõ szerint 18.28-kor kialudtak a villanyok és csak 14 óra múlva gyulladtak ki. Az áramszünetet az váltotta ki, hogy a kanadai határ közelében egy elektromos relé a hirtelen fellépõ túlterhelés miatt felmondta a szolgálatot: ennek tovagyûrûzõ hatása miatt 12 perc leforgása alatt 128 ezer négyzetkilométernyi terület borult sötétségbe. Az áramszünet három ember halálát okozta és mindössze 59 embert vettek õrizetbe fosztogatási kísérlet miatt. Az áramkimaradás okozta anyagi kárt 100 millió dollárra becsülték.

1977. július 13-án a "rémület éjszakája" köszöntött New Yorkra, miután egy villámcsapás Westchester megyében tönkretette a távvezeték hálózatot, s estére 8 millió ember maradt áram nélkül. Éjfélre zavargások törtek ki, s útjukra indultak a fosztogatók, akiknek az áramszünet kezdete után eltelt huszonnégy órában több ezer üzlet esett martalékául. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték; több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe, közülük 110-et el is ítéltek. Két személy meghalt, 44 tűzoltó és több mint 418 rendőr megsérült.

1977

1996. augusztus 10
-én hatalmas kiterjedésű, többórás áramkimaradás volt az Egyesült Államok nyugati partján. Az ellátás részleges megszűnése kilenc államra terjedt ki, és több millió embert érintett. Az energiaszolgáltatás megszakadását a Kalifornia északi részeiben pusztító bozóttüzek okozták, megrongálva az egész nyugati part ellátását biztosító, 500 000 voltos Pacific Intertie-hálózat magasfeszültségű vezetékeit. Az áramszolgáltatás csak 11-én reggelre állt helyre teljes mértékben. A repülőterek irányítótornyai és a kórházak műtőtermei azonnal pótgenerátorokra kapcsoltak át, még a Las Vegas-i játékkaszinók is kénytelenek voltak szükségmegoldáshoz nyúlni.

2003. augusztus 14-én az Egyesült Államok északi részén és Kanadában műszaki hiba okozott rendkívüli áramkimaradást. A hirtelen áramszünet, amely a két országban több mint 20 millió embert sújtott, röviddel 16 óra után kezdődött, s szinte azonnal rendkívüli fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland, Ohio, Connecticut, Michigan és New Jersey, valamint Kanadában elsősorban Ottawa és Toronto városában. New Yorkban és a többi városban emberek százezrei árasztották el az utcákat, teljesen megbénult a metróközlekedés, a jelzőlámpák leállása miatt óriási káosz keletkezett a közúti közlekedésben, a felhőkarcolókban elakadtak a liftek, és megbénultak a repülőterek is. Az Egyesült Államokban 21 erőmű, köztük kilenc atomerőmű percek alatt leállt. 

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár