2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar e-történetírás áttekintése

2005. november 21. 10:57

Baráth Katalinnak az Aetas folyóiratban megjelent írása a magyar e-történetírás állapotleírását és a várható tendenciák elemzését ígéri. A poptörténelem diadala című fejezetben a Múlt-kor is kap egy-két vállveregetést.

Részletek:

A történelmet tematizáló magyar nyelvű honlapokat áttekintve első pillantásra megállapítható, hogy híven tükrözik a papíralapú médiumokban is megjelenő kettősséget, vagyis a szigorúan szakmai (bármit is jelentsen ez) és az ismeretterjesztő jellegűre osztottságot - áll a cikkben. Általában azt a további, ismétcsak megszokott adottságot is felfedezhetjük az internetes történelem e kettéosztottságára vonatkozóan, hogy az ismeretterjesztő lapok jóval színesebbek, rendszeresebben frissítettek és illusztrációs anyagukat, valamint közölt szövegtípusaikat tekintve is jóval sokrétűbbek a szakmai honlapoknál.

Mindemellett figyelemreméltó jelenség, hogy a `poptörténelem` (hadd nevezzem így az ismeretterjesztő történelmet) jóval fürgébben alkalmazkodik az úgynevezett információs korszak adta (és egyre inkább megkövetelte) lehetőségekhez. Legelőbb is magyar nyelven csupán a poptörténelem bír kizárólag interneten létező periodikával (pl. Múlt-kor), míg a profi historiográfia folyóiratai jórészének nincs is netes változata, és ha mégis, gyakran mindössze a megjelentetés szándékának jeleivel találkozunk, magukkal a lapszámokkal még tartalomjegyzék formájában sem.

A Múlt-korra viszonylagosan korszerű vonásai okán is érdemes figyelmet fordítani: a honlap külalakját számítógépes grafikai stúdióra bízták (ez természetesen fel is tűnik), a folyóirat-megrendelésben alkalmazzák a popup (egy `böngésző individuum` által unalomig ismert) eszközét, a netes reklámok (úgynevezett bannerek) sem maradnak el, archívumuk pedig magától értetődően teljes.


A teljes cikket elolvashatja itt (pdf)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár