2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nixon élő adásban hazudozott

2005. november 22. 12:00

Az elnök minden eszközt felhasznált arra, hogy se a közvélemény, se pedig a kongresszusi felhatalmazás hiánya ne állhasson katonai elképzelései útjába.

Harminc éve bukott bele Nixon a Watergate-botrányba
Nixon túl részeg volt
90 éve született Nixon
Egy újságíró, aki történelmet írt
Késik a Watergate-iratok közzététele
Nemzeti Levéltár a Nixon-érára vonatkozó nemzetbiztonsági anyagok állományának felét, azaz nagyjából 50000 oldalnyi dokumentumot tett publikussá a múlt héten. Mindebből hamar kiderült, hogy az elnök titkos kambodzsai háborúja kapcsán tudatosan tévesztette meg a közvéleményt és a Kongresszust. Legutóbb az is kitudódott, hogy a vietnámi háború kirobbantása kétes információkon alapult.

1970. áprilisának végén derült fény az amerikai hadsereg Kambodzsában végrehajtott titkos csapatmozgásaira és bombázásaira. A hadműveletek hatalmas felzúdulást váltottak ki a világ közvéleményében, a Kongresszus pedig vizsgálóbizottság felállítását tervezte az ügyben.

Az óriási felháborodás hatására Nixon elnök élő televíziós nyilatkozatban jelentette be a csapatok visszavonását, és a hadműveletek leállítását. Tanácsadói előtt azonban már akkor megjegyezte, hogy bár a közvélemény azt hiszi, hogy a háborúnak vége, továbbra is 14000 katona tartózkodik az országban, hogy az odamenekülő észak-vietnámi csapatokat üldözze. Az elnök egyértelműen fogalmazott az interjú előtt: "Ezt mondjuk majd nyilvánosan. Ám most beszéljünk arról, hogy mit is teszünk valójában... Visszavonulni csak katonai, és nem hazai, belpolitikai okok miatt fogunk".

Az interjú után egy hónappal, 1970. május 31-én az elnök úgy nyilatkozott tanácsadóinak, hogy nem hagyja országát egy "szánalmas, segítségre szoruló óriásnak" mutatkozni.

Ekkor keletkezett az a most közreadott katonai emlékeztető is, melyben az elnök arra biztatta a hadsereg vezetőit, hogy Kambodzsában nyugodtan tegyenek meg mindent, ami csak szükséges, ám a nyilvánosság előtt mindössze a dél-vietnámi erők támogatását kell elismerniük. "Csak tegyék meg, amit szükséges. Ne jöjjenek folyton vissza és kérjenek minden alkalommal felhatalmazást". A tábornokok pedig engedelmeskedtek, és megtettek mindent: a hadműveleteket 1973-ig folytatták Kambodzsában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár