2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrendelték Pinochet őrizetbe vételét

2005. november 28. 11:34

Büntethető-e a diktátor?

Pinochetet külföldi utazása során, 1998. októberében tartóztatták le, Londonban. A letartóztatási parancsot Baltasar Garzón, spanyol bíró írta alá, és így Pinochet házi őrizetbe került a klinikán, ahol korábban hát-problémáival kezelték. A letartóztatási parancs ekkor 94 rendbeli kínzással lefolytatott vallatás miatt helyezte őt vád alá. (A szám azért ilyen alacsony, mert Nagy-Britannia csak elég későn írta alá a kínzások ellen nemzetközi egyezményt, így a vádpontok ezzel egyeztetve Pinochet uralmának csak utolsó 14 hónapjából származhattak.)

A junta vezetői

Problémák csak abból adódtak, hogy a 82 éves Pinochet törékeny egészsége miatt hol tartsák meg a tárgyalást. Folytak a tárgyalások a Spanyolországnak való kiadatásról, ám a chilei kormány hivatalosan tiltakozott letartóztatás, a kiadatás és a tárgyalás ellen is. Nagy-Britannia a problémák elkerülése végett egy idő után feloldotta a házi őrizetet, és Pinochet így visszatérhetett Chilébe, ahol egy kormányzati bizottság állt fel, mely megfosztotta őt mentelmi jogától, és megkezdték a vádirat pontjainak kivizsgálását. A Chilei Legfelső Bíróság a vádpontok meghallgatása után felmentette a tábornokot, orvosi indokokra hivatkozva. A 2002-es júliusi döntés után Pinochet csendben visszavonult, otthagyta a kongresszust és csendben élt szenátori nyugdíjából. Kerülte a nyilvános mutatkozást, és nem is került reflektorfénybe 2003. szeptember 11-éig, mikor uralmának 30 éves évfordulóját tartották.

II. János Pállal
2004. május 28-án a chilei Legfelső Bíróság 14 szavazattal kilenc ellenében visszavonta Pinochet "dementia" státuszát, és így immunitását is a büntetés alól. Ehhez az ürügyet egy Pinochettel nem sokkal korábban készült televízió-interjú adta, melyben a látottak szerint Pinochet teljesen ép és egészséges.

Chilét továbbra is megosztja Pinochet öröksége. Sokak szerint egy brutális diktátor, aki véget vetett a demokráciának és további uralmát a kínzások és a gazdagok uralma fémjelezték. Ezek ellenzői szerint megmentette az országot a kommunistáktól és a chilei gazdaságot modern irányba terelte. Uralmának erőszakos jellege mára széles körben ismertté vált, és bár követői ezeket a chilei társadalom növekvő feszültségeivel magyaráznák, mégis a felelősségre vonás jelentheti a múlttal való szembenézés első lépcsőfokát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár