2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy történész szerint Sarkozy korunk Napóleonja

2005. december 5. 11:30

A mai francia politikusok közül Nicolas Sarkozy hasonlít leginkább Napóleonra - véli Jean Tulard, a Napóleon Intézet tagja.

A Le Point című francia folyóirat az austerlitzi csata 200. évfordulója alkalmából összeállított mellékletében a Napóleon-szakértő szerint a jelenlegi francia kormányfő, Dominique de Villepin sokkal inkább tekinthető gaullistának, azaz Charles de Gaulle tábornok politikai követőjének, mintsem bonapartistának. Annak ellenére, hogy a francia miniszterelnök Les Cent-Jours (A száz nap) című regényének főhőse maga Bonaparte Napóleon.

A történész szerint nem vitás, hogy korunk Napóleonja Nicolas Sarkozy, aki Bonapartéhoz hasonlóan sietteti a történelmet és nem tudja idejét kivárni. A francia belügyminiszter "elődjéhez" hasonlóan óriási energiabírású és nagyon kreatív személyiség, aki egy pillanatra sem áll meg. Emellett mindketten gyorsan megértették, hogyan lehet a sajtót és a propagandát a saját javukra fordítani - véli a történész.

Ami a konkrét történelmi párhuzamokat illeti: 1812-ben Caen városának piacán az asszonyok fellázadtak, és lecsillapításukra Bonaparte saját testőrségét küldte ki. Kétszáz évvel később a külvárosi zavargások megfékezésére Sarkozy belügyminiszter is keményen viselkedett - emlékeztet Jean Tulard, aki szerint a rendről alkotott elképzelések mellett a vallással szembeni politikája is megegyezik a két személyiségnek.

Sarkozynak az 1905-ben megszavazott, az állam és egyház szétválasztásáról szóló francia törvény módosítására tett javaslata arról tanúskodik, hogy úgy tekinti a muzulmánokat, mint Napóleon tekintette a katolikusokat. Mindketten azért akartak jogokat adni a különböző vallásoknak, hogy ennek következtében több feladatot is lehessen rájuk terhelni - véli a szakértő.

A sok megfelelés ellenére katonai téren Sarkozy szerencsére nem hasonlítható Napóleonhoz, mert a jelenlegi francia belügyminiszternek nem szándéka meghódítani Európát. "Ebből a szempontból elmondhatjuk, hogy a mai Franciaországban senki sem tekinthető Napóleonnak!" - írja a Le Point.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár