2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt Barcelonában Picasso illusztrációiból

2005. december 13. 10:30

Január 8-ig látható kiállítás nyílt Barcelonában Pablo Picasso illusztrációiból. Témája a festő szenvedélye az irodalom iránt, amelyet grafikákon és könyvillusztrációkon keresztül mutat be.

1935-ben Picasso így határozta meg magát: "Öreg festő és újszülött költő vagyok". Abban az évben magánéleti válsága miatt szinte kizárólag az irodalomnak szentelte magát. De a könyvek iránti szenvedélye elkísérte egész életében. A legkülönbözőbb írókkal kötött barátságot és számukra fejlesztette ki illusztrátori tehetségét. Korán érdeklődni kezdett e műfaj iránt: 13 éves illusztrált naplókat küldött haza a családnak a kollégiumból. Később ezt az érdeklődését megosztotta Jaime Sabartesszel, a titkárával, akitől a kiállítás könyveinek nagy része származik.

A kiállításon 28 könyv illusztrációit tekinthetik mg a látogatók. Az egyik könyv Max Jacob francia író-festő 1914-ben megjelent műve, a Jeruzsálem ostroma. A barcelonai múzeum tavaly vásárolta meg egy párizsi árverésen 66 ezer euróért. Kivételes értékét emeli, hogy Paul Éluard költőé volt, és Picasso külön dedikálta egy rajzzal. A benne lévő Picasso-rézkarcok pedig a festő kubista korszakának csúcsait jelentik.

A dedikálások sok illusztrált könyvben megtalálhatók. Ezek a kötetek nagyon kis példányszámban jelentek meg és készítésük minden elemére, a papírtól a nyomtatásig gondosan ügyeltek. Huszonkettőt közülük digitalizáltak, a kiállításon virtuálisan minden látogató lapozgathat bennük. Ovidius, Petrarca, Jacob, Éluard, Tristan Tzara művei vannak közöttük, valamint néhány olyan könyv, amelyeket Sabartes írt a mesterről és azokat Picasso rajzaival hitelesítette - írta az El País című spanyol napilap.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár