2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

620 éves a II. (Kis) Károly elleni merénylet

2006. február 7. 12:30 Dóra Szilvia

Útban a végzet felé

Bicellus használat közben,
1330

A meghívásra Károly csak hosszas töprengés után mondott igent, felesége rosszallása ellenére. Margit annak a Durazzói Károlynak volt lánya, akit Nagy Lajos Nápolyban az András herceg ellen elkövetett merénylet megbosszulásaként megöletett; érthető, ha gyűlölte a magyarokat, és férjét a hasonló sorstól féltette. Károly 1385 decemberében érkezett Magyarországra; előbb kormányzónak választották, az év utolsó napján pedig Dömötör érsek megkoronázta. Uralkodói címét bő egy hónapig bírhatta: ennyi idő elteltével állították őt félre a volt királynők és Garai. Károly jövendő sorsát a nádor eszelte ki részletesen.

A terv: a királyt valamilyen fontos és bizalmi ügyben a hölgyek lakosztályára kell csalogatni, és ott egyszerűen végezni vele. Arra is remek indokot talált, hogyan csempéssze be saját katonáit a várba. Azt állította, lánya esküvőjére készül utazni a fegyveres kísérettel, de előtte el kíván köszönni Erzsébettől és Máriától. A gyilkosság végrehajtását Forgács Balázs pohárnokmester vállalta magára, valószínűleg előre kialkudott jutalomért, Gimes váráért és a hozzá tartozó nagy uradalmakért.

A merénylet napját 1386. február 7-ére tűzték ki, és kezdetben minden a terv szerint is haladt. Károly megérkezett a volt királynőkhöz, hogy tárgyaljon velük. Zsoldosait vagy ő bocsátotta el, vagy megunták a kint várakozást, a lényegen nem változtat, a király ugyanis nagyjából védtelen maradt. Innentől egyre bonyolultabb az események rekonstruálása, a már említett forrásbőség, pontatlanságok, eltérések miatt. A szobában Erzsébet valószínűleg egy levelet adott át Károlynak, aki ezt rögtön el is olvasta. Forgács - kihasználva, hogy az uralkodó a levélre figyel - Károlynál termett, és megsebesítette fegyverével. A 16. századi krónikás hagyomány tudni véli, hogy ekkor hangzott el a merényletre jelet adó mondat: "Balas ewld meg a' Kyrált, Neked adom Ghimes Váráth". A források egyetértenek abban, hogy a többszöri találat a fején érte Károlyt, homlokán, szemöldökén, illetve bal szemén, amit el is vesztett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár