2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás: roma holokauszt Európában

2006. február 8. 12:00

A Centrális Galériában január 27-én, a Holokauszt nemzetközi emléknapján nyílt meg a "Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában" című kiállítás. Február-március folyamán a kiállítást tematikus filmvetítés kíséri.

Roma holokauszt és rasszizmus kiállítás

A 72 méter hosszú, mintegy 150 négyzetméternyi területet elfoglaló látványos kiállítás nemcsak vizualitásával, hanem információival is hatást gyakorol látogatóira, amit mobil készülékeken hallgatható magyar nyelvű hangzó anyag is segít. Célja, hogy a látogatót szembesítse a második világháború borzalmainak egy kevés nyilvánosságot kapott fejezetével, a cigányság deportálásának és megsemmisítésének kísérletével. A kiállítás azonban nemcsak a haláltáborokról szól, hanem az oda vezető történelmi előzményekről, és a romák 1945 után is folytatódó, faji alapú hátrányos megkülönböztetéséről is, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa társadalmaira.

A kiállítás rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.

Az utazó kiállítást január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, s útjának első állomása Budapest. Ezt követően a kiállítás következő állomásai Pécs, Prága, Brno, majd Lengyelország és Hollandia kiállítóhelyei.

A kiállítás másfél hónapja alatt mind a Holocaust Dokumentációs Központ, mind az OSA Archivum, a Centrális Galéria anyaintézménye számos kapcsolódó kulturális programot szervez, köztük filmvetítéseket és nyilvános vitákat; ezek programja a www.hdke.hu, illetve a www.archivum.ws honlapokon követhető.

A kiállítás helyszíne: 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár