2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-os témájú dokumentumfilmek a 37. magyar filmszemlén

2006. február 9. 13:00

Korábban

Információs vetítésen: 56 vidéken, Rajzolt 56

Hetedíziglen

Adatok: 2005, színes, 63 perc, video
Rendező: Mohi Sándor, Tényi István

Tartalom: Az alkotópáros folytatja az 56-os nagyítéletesek kusza történetszövését. (Szlama) "Árpád bátyánk" lakótelepi lakásában rezzenéstelen arccal figyeli a videóról vetített, 56-os árvákkal készült képes riportokat. Ahhoz képest, hogy róluk szólna a film, a dokumentaristáknak kettőnél több 1956-ban árván maradt, meghurcolt embert nem sikerült megszólaltatniuk. Ekrem Kemál György felbukkanása a Terror Háza előtti csendes megemlékezésen nem tűnt túl hiteles alakításnak, de legalább most nyilvánosan is elmesélhette édesapja forradalmi szerepének és halálának a történetét. Egyedül a nevelőintézetben nevelkedett lány és Marek Olga szörnyű történeteiért érdemes megnézni a filmet. Ők azok közé a kisemmizett 56-os gyerekek közé tartoznak, akiket nemcsak a hatalom, hanem a szomszédok, az iskola- és a munkatársak is kiközösítettek, és képtelenek voltak ez ellen bármit is tenni. Szegény származásuk és az értelmiségi pártfogók hiánya tartósította helyzetüket a társadalom peremén.

Kiknek ajánlott: Diákok és tanárok számára is hasznos észrevételekkel szolgál a megbélyegzett emberek és a kisközösségek viszonyának lélektanát a filmben értően elemző szociálpedagógus.


Kecskemét 1956


Adatok:
2005, színes, 60 perc, video
Rendező: Körtési Béla, Martinidesz László

Tartalom: Az alkotás a kecskeméti 56-os eseményeket dolgozza fel, ma még élő szabadságharcosok és szemtanúk vallomásai alapján. A felkelés egyik vezéregyénisége kis ünnepséget szervez bajtársainak. Felkeresik az 56-os emlékművet, majd egy ünnepi asztal körül, és különféle kecskeméti helyszíneken idézik fel a korabeli eseményeket. Az alkotók hosszan idézik a forradalom budapesti helyszíneit és eseményeit, a Bem téren, a Margit hídon, a Rákóczi úton stb. készült felvételekkel.

Kiknek ajánlott: Gimnazistáknak ezt az antifilmet nem ajánljuk, még kecskemétieknek sem, mert vagy halálra fogják unni magukat, vagy bekövetkezik a Karinthy Frigyes által már megírt "röhög az osztály".


Rajzolt '56

Adatok:
2005, színes, 27 perc, video
Rendező: Szádvári Lídia

Tartalom: A portréfilmben Muray Róbert festőművész, aki az 1956-os forradalom idején a Képzőművészeti Főiskola adjunktusa volt, beszél az 1950-es évek helyenként nyomasztó főiskolai légköréről, a diákok mozgolódásáról, majd 1956. október 23-ról, amikor egy fényképezőgéppel a kezében vett részt a tüntetésen, a felszabadító fellélegzésről a forradalom napjaiban, és a félelmetes november 7-i vérengzésről, amikor négy diákot megöltek a főiskolán. A főszereplőre is megpróbáltatások vártak, mert ifjonti lelkesedésében a tüntetésen készített fényképeinek egy részét kitette a főiskola faliújságára; több közülük egy olasz képes hetilapban is megjelent - a szerző nevét is feltüntetve. Ennek következményeként egy házkutatás után internálták Kistarcsára, több tekercs filmet és diát pedig elkoboztak. A kényszerű pályamódosítás után több művészeti díjat - hiába a sok felterjesztés - nem kapott meg a Kádár-rendszerben.


Szabad Ózd


Adatok:
2004, színes, 95 perc, video
Rendező: Dékány István

Tartalom: Dékány István a fővárostól távol eső, határ menti iparvárosba kalauzol minket, ahol a forradalom tipikusnak mondható eseménysora (hírek a pesti eseményekről, szervezkedés, felvonulások, munkástanács alakítás, erőszak, áldozatok, szovjet bevonulás, bíróság elé állítás és konszolidáció) kicsiben ugyanúgy lejátszódott, mint az ország nagyobb településein. A történések - egyetem vagy más kiemelt jelentőségű kultúrintézmény híján - természetesen a városi lakosság nagy részét foglalkoztató kohászati üzemek körül zajlottak. A legfontosabb új intézmény az életet szervező munkástanács lett, amely november 19-ig vezette a várost, és saját lapot is megjelentett, a Szabad Ózd-ot. A lap felelős szerkesztőjének Szakács Albertet nevezték ki. Az ő karakteres figurájáról szólt volna a film, de az alkotók és a nézők pechjére a kiszemelt főszereplő a forgatás elején meghalt. A film legnagyobb erénye, hogy nem akarja felnagyítani az események jelentőségét; ez egy kisváros, tűzoltózenekarral, szerény vágyakkal és lehetőségekkel - nem itt fogják megváltani a világot.

Kiknek ajánlott: Korrekt, akciómentes film, kitartó és a rézfúvós zenéért rajongó nézőknek ajánljuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár