2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltári kiállítás nyílt Hrucsov beszédének hatásairól Moszkvában

2006. március 8. 12:00

Korábban

A magyar forradalom is a beszéd következménye volt

`Az első terem a XX. kongresszust mutatja be, a második a politikai megtorlások áldozatainak rehabilitálását, míg a harmadik a sztálini bűnök leleplezésének hazai és külföldi visszhangját dokumentálja. Ami ugyanis Magyarországon és Lengyelországban történt, az annak következménye volt, hogy Hruscsov kiengedte a szellemet a palackból` - magyarázta Prozumenscsikov az MTI-nek. `A beszéd közrejátszott az 1956. őszi lengyel és magyar kommunistaellenes tömegmegmozdulások kiváltásában is, amelyeket sem a korábbi ortodox, sem az őket felváltó liberális kommunista pártvezetők nem tudtak meggátolni. A magyarországi katonai akció felháborodást váltott ki az egész világon, újabb csapást mérve a desztalinizálásra` - írta a történész.

Mindezt külön vitrin illusztrálja archív fényképekkel (1956-os magyar honleány, a Szabad Nép szerkesztőségének feldúlása) és olyan kevéssé ismert dokumentumokkal, mint egy kézírásos feljegyzés a szovjet pártvezetőség 1956. október 23-i üléséről, amelyen a magyarországi csapatok kivonását vitatták meg, vagy Georgij Zsukov védelmi miniszter november 4-i tájékoztatója a `népi demokratikus rend helyreállításáról` (az invázió megindításáról), valamint egy másik, eddig titkosan kezelt tájékoztató a New York-i szovjet ENSZ-képviselet körüli heves tüntetésekről.

Hruscsov Budapesten, 1964

"A "szocialista vívmányok magyarországi megvédését" a szovjet állampolgárok egy része is negatívan fogta fel, ami az egyik első kihívást jelentette a totalitárius rendszer ellen. A következményektől megriadt szovjet vezetés, maga Hruscsov is visszatáncolt, a desztalinizálást öt évre befagyasztották, és az a következő évtizedekben ellentmondásos és következetlen maradt"
- hangoztatta Prozumenscsikov.

Hruscsov lánya, a 77 életévében járó Rada Adzsubej is jelen volt az 50. évfordulós tárlat pénteki megnyitóján. Arra utalva, hogy több orosz városban állítanak szobrot Sztálinnak szuperhatalmi nosztalgiák hullámán, figyelmeztetett, hogy a sztálinizmus manapság "reneszánszát éli". Hruscsov lánya felidézte, hogy igazságtételként élte meg apja beszédét, amikor 27 évesen, két héttel az elhangzása után egy pártfunkcionárius felolvasta egy egyetemi gyűlésen. Ma azonban állampolgári, emberi hőstettként fogja fel, látva, milyen mélyek a sztálinizmus gyökerei. A sztálinizmus reneszánszát Rada Adzsubej annak tudta be, hogy a nép még mindig nagyon rosszul él, s úgy látja, hogy a szovjet időkben jobb volt és akkor rend volt.

Rada Adzsubej az MTI-nek elmondta, hogy annak idején ellenforradalminak tekintette az 1956-os magyarországi felkelést, de felfogása mára változott. Kádár Jánosról akkor is sokat hallott, tudja, hogy nagyon szoros, mondhatni baráti kapcsolatai szövődtek az ő apjával, Hruscsovval. Amikor Hruscsovot 1964-ben nyugdíjba küldték, "Kádár volt az egyetlen a szocialista országok vezetői közül, aki az ünnepeken üdvözletét küldte neki és néha ajándékot is, például egy láda almát" - emlékezett vissza Rada Adzsubej.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Palotás László, Moszkva)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár