2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kaposváron látható a Munkácsy-kiállítás

2006. március 10. 11:30

A világhírű festőművész csaknem félszáz alkotását és számos személyes tárgyát bemutató tárlatot elsőként vasárnap a sajtó képviselőinek mutatták be.

Pákh Imrének, az Egyesült Államokban élő magyar származású műgyűjtőnek, aki bemutatásra elhozta Magyarországra a tulajdonában lévő Munkácsy Mihály képeket, Lamperth Mónika belügyminiszter átadta a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjét, amelyet a Magyar Kormány előterjesztésére a Magyar Köztársaság elnöke adományozott önzetlen nagylelkűségének elismeréseként.

Pákh Imre gyűjteményéből 29 Munkácsy-képet állítottak ki Kaposváron. A képek kölcsönzésére a műgyűjtőt Kaposvár országgyűlési képviselőjeként Lamperth Mónika kérte fel. A különleges előkészületeket, logisztikai szervezést igénylő kiállítást Horváth János Milán, a megyei múzeum munkatársa rendezte. A kaposvári művészettörténész ezt megelőzően két, ugyancsak világhírű somogyi festőművész, a kaposvári Rippl-Rónai József és a zalai Zichy Mihály állandó kiállításának megrendezésével vívta ki a szakma és a művészetkedvelő közönség elismerését. A szakmai kihívásnak méltán tekintett Munkácsy-kiállítás megrendezésekor olyan szigorú előírásoknak kellett megfelelni, mint hogy a kiállítótermekben legfeljebb 55 százalékos lehet a páratartalom, a világítás pedig nem lehet erősebb 150 luxnál. Emellett fontos szempont volt, hogy olyan környezet, hangulat fogadja a látogatókat, amely a lehető legteljesebbé teszi a műélvezetet.

A magyarországi Munkácsy-kiállítások történetében kiemelkedő jelentőségű tárlaton egyebek mellett a Honfoglalás, a Trilógia és az Ásító inas is megtekinthető. A kiállítás törzsanyagát Pákh Imre képei adják, emellett a Magyar Nemzeti Galéria, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Emlékház, a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből további 19 festményt mutatnak be, s most először két magyarországi műgyűjtő is felajánlotta egy-egy Munkácsy festményét. A három vidéki város intézményeinek összefogása révén Kaposvár után Szegeden, majd Békéscsabán is látható lesz a vándorkiállítás.

A nagyközönség március 9-e óta láthatja a páratlan alkotásokat. A remények szerint a somogyi megyeszékhelyen is ugyanolyan nagy sikere lesz a kiállításnak, mint volt ezt megelőzően Budapesten, Debrecenben és Pécsett. A kiállítás iránti rendkívül nagy érdeklődést mutatja, hogy e három városban összesen félmillióan látták a képeket. A kaposvári tárlatra a megnyitó előtt mintegy négyezer belépőt adtak el elővételben, a megnyitó előtti napon például 1,1 millió forintért.

Mivel a kiállítótermekben egyidőben száznál többen nem tartózkodhatnak, a rendezők azt javasolják, hogy csoportos látogatás, illetve tárlatvezetés igénye esetén feltétlenül előre jelentkezzenek be az érdeklődők. A látogatók betérhetnek a múzeum erre az alkalomra kialakított kávéházába, megtekinthetik a festő személyes tárgyait, különböző ismertetőkből pedig részletesen tájékozódhatnak a kiállításról. Munkácsy Mihály alkotásai április 23-ig láthatók a kaposvári múzeumban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár