2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

60 éve jelent meg Franciaországban A kis herceg

2006. április 6. 11:30

60 éve, 1946. áprilisában jelent meg először Franciaországban Antoine de Saint-Éxupéry csodálatos "mesekönyve", A kis herceg, minden idők legsikeresebb francia könyve.

Az első kiadás címlapja

A távoli bolygóról a Földre szállt aranyhajú gyermek története már 1943-ban napvilágot látott az Egyesült Államokban, francia és angol nyelven. Az író-pilóta a tengerentúlra menekült, hogy felkészüljön a hazáját megszálló nácik elleni harcra. Alakja egy New York-i étteremben született 1942 nyarán: "Saint-Ex" Eugéne Reynal kiadóval ebédelt együtt, amikor a terítőre rögtönzött egy rajzot. Reynalnak annyira tetszett, hogy biztatta az írót: tegye meg a kisfiút egy gyermekkönyv hősévé.

Saint-Éxupéry akkor már sikeres író volt, már maga mögött hagyta többek között az Éjszakai repülést (1931) és az Emberek földjét (1939), amely révén Amerikában az egyik legnépszerűbb francia szerzővé vált. Ugyanakkor magányos, melankolikus ember volt, akit száműzött sorstársainak többsége sem fogadott be. A kis herceg történetéhez gyermekkori emlékeit használta fel. A könyvet hat hónap alatt írta meg, és 1943. április 6-án megjelent a Reynal and Hitchcock kiadónál. Augusztusra már 30 ezer példány kelt el az angol nyelvű változatból. A könyvet a szépművészeti iskolát végzett szerző rajzai illusztrálták, ma már fogalommá vált szerte a világon az sárga sálat viselő, rózsába szerelmes kisfiú alakja, miként szeretet-üzenete is. Saint-Éxupéry alig egy héttel a könyv amerikai megjelenése után elindult Észak-Afrikába. 1944. július 31-én tűnt el nyomtalanul P38 Lightning gépével Marseille közében, így nem érhette meg A kis herceg franciaországi kiadását.

A könyvet azóta 160 nyelvre és dialektusra fordították le, legutóbb a berberek által beszélt amazig nyelvre. A francia Gallimard kiadó szerint több mint 400 kiadása ismert a világban. Eddig több mint 80 millió példányt adtak el belőle, csak Franciaországban 11 milliót.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár