2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

200 éves magyar múmiák a Fehérek templomából

2006. április 10. 13:59

Két összekulcsolt, mumifikálódott kéz a szimbóluma a Magyar Természettudományi Múzeum Rejtélyek, sorsok, múmiák című új időszaki kiállításának.

Mesék a kriptából

Zomborka Márta, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója elmondta: a különleges embertani leletegyüttest a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során találták meg. A templomtorony alatti kripta zsúfolásig tele volt gazdagon díszített koporsókkal. Ezekből 265 természetes úton mumifikálódott ember maradványait tárták fel, ezek mellett további 35-40 elhunytat találtak a temetkezési helyen. Az emberek mintegy felét temetési ruhába, míg a többit mindennapi viseletének szebb darabjaiba öltöztették. Zomborka Márta tájékoztatása szerint a koporsókban számos temetkezési kellékre és szakrális tárgyra is (szemfedő, koszorú, selyemszalag, feszület, szentkép, amulett, rózsafüzér) rábukkantak. A tárgyakból, amelyek száma meghaladja a több ezret, 1998-ban kiállítás nyílt Vácott, ahol három múmia ravatalképét is bemutatják - közölte az igazgató.

Pap Ildikó, a budapesti múzeum Embertani Tárának vezetője beszámolt róla, hogy megtalálták a halotti anyakönyveket, és ismernek végrendeleteket is. Az eltemetett emberek több mint 70 százalékának ismert a neve és az életkora. A kegyeleti szempontokra is tekintettel kellett lenniük; ezeket megbeszélték a helyi plébánossal. A szakember rámutatott: szeretnék, ha jelentkeznének a leszármazottak, bizonyos vizsgálatokhoz ez is szükséges lenne. Eddig csak egy rokonról van tudomásuk.

A sajtótájékoztatón szóba került: a jelenleg is zajló tudományos vizsgálat során kiderült, hogy az elhunytak nagy része TBC-s volt. Pap Ildikó a fertőzés esélyéről elmondta, hogy nem találtak "problémás" mikroorganizmust. Ennek ellenére a maradványokat nagy energiájú röntgensugárzásnak vetették alá, s az így már biztosan nem fertőző maradványokat, a DNS-vizsgálatokat pedig szigorú feltételek mellett végzik.

Vásárhelyi Tamás elmondta, hogy a tárlat megrendezése a Nemzeti Kulturális Alapprogram 60 milliós támogatása mellett legalább ugyanekkora összeget emésztett fel. (A kulturális tárca tájékoztatása szerint a minisztérium 40 millió forintos támogatást nyújtott.). A tudományos koncepció kidolgozásában 11 különböző intézmény vett részt. A főigazgató-helyettes közölte, hogy az európai rangú tárlatot vándorkiállításként külföldre is kínálják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár