2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapest szívében látható az op-art mestere

2006. április 14. 12:00

Victor Vasarely születésének századik évfordulója alkalmából a budapesti Csók István galériában kiállítás nyílt, amelyet Philippe Zeller francia nagykövet nyitott meg.

Vasarely

Tekeredő és négyzetté alakuló gömbök, a síkból ki-, illetve egymás alá és felé ugró felületek, varázslatos színek, amelyek szinte megmozdítják a képet - Victor Vasarely egész világon ismert és népszerű művei millióknak szerzik ugyanazt a kellemes borzongást keltő vizuális élményt.

Ezúttal a budapesti Csók István galériában ábrándozhatnak el a látogatók a magyar származású francia művész képeit nézegetve. Feledy Balázs művészeti igazgató az MTI-nek elmondta, az óbudai Vasarely Múzeum két munkatársa, Egry Márta és Szabó Lilla hosszú kutatás eredményeként felfedezte, hogy a művész nem 1908-ban, hanem két évvel korábban született, így ebben az évben Vasarely-centenáriumot is ünneplünk.

"Az alkotásokat a Vasarely múzeumtól kapta kölcsön a galéria, a kiállítás célja pedig az, hogy április 23-ig nyitva tartó tárlaton itt, a város szívében minél több ember találkozzon a gyönyörű képekkel. Így nem csak Vasarelyt, hanem az óbudai múzeumot is alkalmunk van népszerűsíteni" - mondta Feledy Balázs. A kiállítást megnyitó Phillipe Zeller francia nagykövet néhány mondat erejéig magyarul méltatta a mestert: "Vasarely minden bizonnyal a huszadik század legismertebb festője Franciaországban, nemcsak az idősek, hanem a fiatalok körében is. Kisugárzása a reklám és a dekoráció területén is óriási" - mondta a nagykövet, aki úgy vélte, a magyar származású festőnek jelentős szerepe lehetett abban is, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa fővárosa.

"Vasarely az op art, a század második felének egyik síkgeometrikus-kinetikus irányzatának megteremtője a közösség számára használható művészetet kívánt létrehozni. Művésztársaival saját maga sokszorosította műveit, hogy azok minél több emberhez jussanak el. Két múzeumot működtetett Franciaországban és kettőt alapított szülőhazájában, Pécsett és Budapesten" - mondta Egry Mária muzeológus, művészettörténész, Vasarely-kutató.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár