2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori kutya lábnyoma Aquincumban

2006. április 13. 11:30

A budapesti régészeti ásatásokon előkerült legszebb és legértékesebb leletek is láthatók Óbudán, az Aquincumi Múzeum új kiállításán. A polgárváros hétköznapjainak történetét idén lócsontok, csonteszközök és egy római kori kutya tappancsának nyoma eleveníti fel.

Az Istenek, katonák, polgárok című állandó kiállításon Aquincum, a római kori polgárváros hétköznapjai elevenednek meg: a híres vízi orgona, sisakok, pajzsok, isten szobrocskák, korabeli szerszámok, agyagedények és egy agyagmaszk látható a kiállításon - mondta el Csaplárné Csépányi Andrea művelődés-szervező.

A tavalyi budapesti régészeti ásatásokon előkerült legszebb és legértékesebb leletek között változatos formájú kerámiák, üvegek és viseleti tárgyak, mint például ruhakapcsoló tű, mellette három őskori és római kori sír rekonstrukciója is látható. A térképen is bemutatott ásatási helyek közül 2005-ben a múzeum régészei Budaújlak, Víziváros és Albertfalva területén, valamint az M6-os és az M0-ás autópálya nyomvonalán folytattak leletmentő ásatásokat.

Az Állatok az emberek világában című időszaki kiállítás a budapesti ásatásokon előkerült sok ezer állatcsontból válogat: a főként lovak csontjából készült eszközök, tárgyak, ruha maradványok mellett egy kutyától származó tappancs nyom is megtekinthető. A csontokat vizsgáló archeozoológusok megpróbálnak fényt deríteni arra, hogy milyen volt a kapcsolat állat és ember között a római korban.

A május 6-7-én zajló kétnapos Pompa Romana rendezvény során római kori ruhákban vonulnak föl felnőttek és gyerekek a Nagyszombat utcai amfiteátrumtól a Flórián térig, ahol ünnepi őrségváltás is lesz, illetve a Római Fürdőtől, a mai strandtól az Aquincumi Múzeum romkertjéig.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár